4839 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 év 25 hét .

Hiú remények.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 34 perc .

Zsuzsáékhoz is babanyuszi került most, nem felnőtt. Wink

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 nap 8 óra .

Nálunk Puci és Mamusz mellé jött később Tücsi. De ő még kölyök volt, nem felnőtt...

-
Willy
Willy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 13 hét 1 nap .

Kedves Nyuszistársak!
Szeretném megkérdezni, hogy kinek van olyan két nyuszija akiket ő szoktatott össze. Szeretnék tanácsot kérni ezügyben.

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 nap 8 óra .

Nem mérgező a fenyőpellet a nyúlra. De nem is eszik majd bele. A kukoricapelletet lehet, hogy csócsálni fogja, de az sem jellemző.

-
Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 hét 3 nap .

Lehet hogy nem ehhez a témához kapcsolódik, de nem találtam hogy hova írhatnám a kérdésemet.
Tegnap vettem a nyulamnak chipsi márkájú pelletet, de csak itthon vettem észre, hogy kukoricaszárból készítették. Nem tudom hogy ettől lehet-e baja? Aztán ma visszamentem és venni akartam egy másikat, de csak olyan pelletek voltak amik fenyőfából készültek. Úgy tudom a fenyő mérgező a nyulaknak. Viszont ezek a pelletek meg amit tegnap vettem nyulaknak való, ráadásul némelyik márkás. Miért gyártanának olyan pelletet, ami a nyuszira nézve mérgező lenne? Vagy csak én aggódom túl?

Budai Rita

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 29 hét 8 óra .

Az ivartalanítás szerintem előbb-utóbb megoldja a problémát. De a hormonok pár hét alatt ürülnek majd ki, szóval nem egyből a műtét után. Amúgy gyakorlati tapasztalatom nincsen, nekem kislány nyuszim volt, de egész biztosan az ivarosodással függ össze.

Bokor Zsuzsa
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 30 hét 4 nap .

Sziasztok!

Új vagyok a csoportban, tanácsra lenne szükségem mert eléggé kétségbe vagyok esve. Van egy bak nyuszink, aki szeptember 13-án született.Imádjuk, számunkra ő a legszebb nyuszi a világon. Szóval kb 2hónapja ivarossá vált, és nagyon megváltozott a viselkedése. (Addig folyton bújt hozzánk, puszilgatott, az ölemben aludt)Én szó most már szerint félek tőle!! Agresszív lett velem szemben! Rossz élmények nem érhették, addig amíg nem lett ivaros, egy tündérbogyó volt. Elég sokat van kint, bogyózik és spriccel össze-vissza, a szobatisztaságot teljesen elhagyta. Folyton rázza a ketrecet, hiába takarjuk le, berángatja takaró egy részét, dühöng. De ami leginkább megrémiszt, hogy támad engem! Először február 11-én támadt a lábamra, mindkét lábamat megharapta,olyan mély az egyik seb hogy még mindig körömnyi vastag rajta a var. Felhívtam az első támadás után a tenyésztőt, hogy miért támadhatott rám, mit rontottam el? Sokat gondolkodtam, hogy mit vélt a viselkedésemen, amiért rám ugrott és harapott. Nem tudtam rájönni. Kaptam tanácsot, és szép lassan közeledtünk újra egymás felé. Bevallom féltem tőle, rendesen elintézett. Aztán tegnap a szokásos reggeli kiengedés alkalmával, megint rám támadt. Álltam tőle kb 1-2méterre, és megint rám ugrott és megharapta a lábam! Én hátra ugrottam, attól visszahőkölt és újra ugrani akart, az előttem lévő széket tettem magam elé. Ha nem teszem megint össze-vissza karmol és harap. Nem értem, mit tettem, hogy ilyenné vált velem szemben, de csak engem támad!Nagyon félek tőle nehogy a fiamat vagy a kislányomat bántsa, vagy bárkit. Amúgy a lányomat imádja! Megy utána mindenhova, puszilgatja és hát el akarja kapni-úgy... Március 13-án lett 6 hónapos, így elvisszük ivartalanítani. Ez megoldás lehet? Illetve ha valaki tud tanácsot adni, vagy volt már ilyen tapasztalat bak nyuszival, at nagyon megköszönném!
Előre is köszönöm segítségeteket! Zsuzsa

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 34 perc .

Halihó! Smile

Simán elképzelhető, hogy nem mutat-egyelőre-ivaros tüneteket. Smile
Ilyen is van. És az is lehet, hogy Kókusz élete végéig nem is fog tárhetetlen ivaros tüneteket produkálni. Smile

Böbém-nevével ellentétben bak- négy évesen kezdett jelölni pisivel. Nyilván, ekkor már nem műttettem meg, Rájöttem, hogyan cselezhetem ki, mert szigorúan csak engem spriccelt.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Lau4ra4
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 34 hét 4 óra .

Sziasztok! Swing

Én egy 10 hónapos fiúcskának vagyok a gazdija,8 hetesen került hozzám. Azóta olvasgatlak titeket, de most elérkezettnek látom az időt, hogy kérdezzek is! Chinrub Igazából semmi 'problémánk' nincs, (remélem) viszont kicsit aggaszt, hogy semmi jelét nem látom ivarosodásnak. Lassan egy éves a kicsi, de egyáltalán nem változik. Egyre többet merem kint hagyni, akár éjszakára is, hisz egy szobában lakunk. Loveshy Teljesen szoba tiszta, napközben elbújik aludni, este pörög, éjjel van hogy itt alszik mellettem az ágyon. Hearteyes Már teljesen felkészültem lelkileg rá, hogy ha el jön az ideje akkor bizony ivartalanítás lesz. Nem tudom, hogy lehetséges hogy ő nem fog semmi 'tünetet' produkálni? Köszi nektek! Peace

Kókusz nyuszi Heartbounce

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 34 perc .

Megértelek, de mindennel együtt inkább azt javaslom, fogadjatok örökbe! Love Bunny2

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

LionHU
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 28 hét 4 nap .

Köszi a választ.
Nem tenyészteni akarjuk. Valószínűleg nem ő lesz az egyetlen nyuszink, hiszen bearanyozza az unalmas, szürke hétköznapokat és rettenetesen a szívünkhöz nőtt és arra gondoltunk, hogy az utódjaival szeretnénk együtt élni, ha már ő nem lesz.
De valójában ennek kicsi az esélye. Azért jól esne a szivemnek. Smile

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 34 perc .

Amennyiben igazi tenyésztői oldalakat szeretnél látni, ezeket az oldalakat javaslom olvasásra. Smile

http://jollyjumper.hu/minta-oldal/ https://fuszoknyastorpenyul.weebly.com/ http://nyuszilak.5mp.eu/web.php?a=nyuszilak http://ugrifulestorpenyul.hu/rolunk/

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 34 perc .

Én nem javaslom a nyúlbabákat. Iszonyat mennyiségű nyuszi kerül az utcára, a felelőtlenül, hirtelen felindulásból beszerzett nyuszik többsége rövid időn belül új gazdit keres, tele van velük a net. Duh (Nyugodtan keress rá.) Rengeteg dolga van a mentésnek, sajnos. Sad

A nyuszik tenyésztése pont olyan tudást igényel, mint a kutyák macskák esetében. Náluk is fontos a genetikailag ellenőrzött minőség, figyelni kell a fajta jellegzetességére.
A legminőségibb tenyészetből kikerült nyuszi sem biztos, hogy alkalmas tenyésznyúlnak. Nem véletlen, hogy az igazi tenyésztő, ha nyuszit szeretnél, megkérdezi mi vele a célod.
Ha kereskedésből vetted a nyuszidat, nem ismered a felmenőit, fogalmad sincs, milyen genetikai betegségei lehettek az őseinek, nem biztos, hogy a nyuszibabák mind egészségesek lesznek.

Kereskedésből soha nem szoktam javasolni nyuszit venni. A kereskedő szaporítótól veszi az állatokat.
Igazi tenyésztő soha nem ad le állatot kereskedésbe, az igazi tenyésztőnél sorban állnak a nyuszikért, náluk várólista van. Gyakran több hónap is akár.
A kereskedésből ha elhozol egy nyusztit, a helyébe újabb- nem is egy- kerül, szaporítótól. Sad

A társ szuper ötlet. : Headbang A nyuszi is társas állat, szeret párban lenni. A társ mindig kéznél van, a párban élő nyuszik soha nincsenek egyedül, és soha nem unatkoznak. Ehhez a legjobb választás egy ivartalan bak és egy ivartalan lány. Az összeszoktatás akkor a legsikeresebb, ha a bak kerül először a gazdihoz, a lány csak a bak ivartalanítása után. A lányt is mindenképpen javasolt ivartalaníttatni. A rendszeres állvemhesség miatt krónikus méhgyulladás alakulhat ki náluk. Ezt jobb megelőzni, mert ha már meg van a baj, mindenféle komplikációk is közbejöhetnek.

Javaslom olvasásra ebben a témában az alábbi linken megnyíló oldalakat.
https://nyulmentoalapitvany.hu/a-nyul/paros-tartas-avagy-parosan-szep-az...
https://nyulmentoalapitvany.hu/a-nyul/tartas-gondozas/nyuszik-osszeszokt...

A mentéstől ivartalanul fogadhatsz örökbe nyuszit.

(Nekem is volt szerelmes párom Monty&Panka személyében. Sajjnos már odaátról vigyáznak ránk, és jelenlegi nyuszinkra, Bodzára.)

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

LionHU
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 28 hét 4 nap .

Köszönöm a választ.

Amiket küldtél azokat már tudom, de azért elolvastam őket még egyszer. Egyedül a body language-s az amiről én nem találtam ilyen jól összeszedett cikket, dokumentumot. Köszönet érte! Smile

Nem szeretnénk ivartalanítani, mert szeretnénk majd a későbbiekben utódokat. (Anyagiaktól és helytől is függ)

Egy társon is gondolkoztunk, csak nem tudnánk hova tenni még egy ketrecet, meg ahogy a nyuszimat elnézem nehézkes lenne az összeszoktatás. Pedig a szívem megszakad a kereskedésben lévő nyuszikért. Legutóbb valaki visszavitt egy nyuszkót... :( Nagyon ember központú volt. Folyton a kis résen tolta az orrát kifele. :(

Egyébként szerintem a legutóbbi viselkedésben az is közrejátszott, hogy megijedt attól, hogy leesett valami a polcról.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 óra 34 perc .

Számomra teljesen egyértelműek a jelek. Smile
A nyuszitok felnőtté vált (írod: fél éves), ivaros lett, majdnem maximálisan produkálja az ivaros nyuszik összes tünetét. Még örülhettek, hogy (még) nem kezdte el a spriccelő pisivel történő területjelölést. Nuts
A kereskedő egészen biztosan semmit nem tud a nyulakról... ha nem tudott a kérdésetekre még ennyi választ sem adni, amit fentebb olvashatsz.

Javasolnám, hogy olvass utána a nyúltartásnak. Hasznos cikkeket találsz az oldalunkon, itt. http://www.torpenyul.hu/cikkek

Ez az egyik legfontosabb ffórum:
http://www.torpenyul.hu/content/mivel-etessem-nyulamat-ny%C3%BAl-%C3%A9t...

Küldök még egy nagyon fontoos cikksorozatot.
Olvassátok át!
http://exopet.hu/konferencia/wp-content/uploads/2015/09/kf20150905.pdf

Ha van angolul tudó családban ezzeken jókat mosolyoghattok. Smile Tudnivalók a nyúl tesztbeszédéről.Wink
http://language.rabbitspeak.com/

Ha itt a kurzort ráviszitek ide. A NYÚLRRÓL, az alatt egy csomó fontos lik megnyílik. Smile
https://nyulmentoalapitvany.hu/kezdoknek-es-haladoknak-nyuszikrol/
https://nyulmentoalapitvany.hu/a-nyul/tartas-gondozas/
https://nyulmentoalapitvany.hu/a-nyul/etetes-2/

Javasolnám, olvass bele ebbe a topikba: http://www.torpenyul.hu/content/ivartalan%C3%ADt%C3%A1s

Az agresszivitásra ugyanis megoldás lehet számmotokra is az ivartalanítás, amin ráadásul egészségmegóvó is egyben, különösen nőstény nyuszi esetében.
Ezt azonban kizárólag nyúlhoz értő, gázzal altaóü dokira szabad bízni.
Orvos választásban segít ez a link: http://www.torpenyul.hu/content/nyulas-orvosok-0 de ha írsz, szívesen segítünk.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"