704 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 év 29 hét .

A tályog kezelésére vonatkozó ötletek.

Sir Ed
Sir Ed képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 42 hét 6 nap .

Kedves Niki,

Köszönöm a kérdésed, Sir Edward (a nyúl) jelenleg jól van, túl vagyunk az esti macerán (sebkezelés, antibiotikumozás), szerintem most nem vagyunk barátok.
Azért írtam, hogy jelenleg, mert sajnos - és bocsánat hogy ezt írom - a mai napig, minden egyes alkalommal, mikor megsimogatom a morcos kis fejét mindig Sátorhelyi doktor szavai csengenek a fülembe: "ha nem vállaljuk a műtétet, karácsonyig lesz nyuszi, ha vállaljuk, húsvétig". Sad

Nem akarok senkit se megbántani, se megsérteni, se a lelki világába gázolni, de én hálát adok Istennek, hogy pénteken (2018.12.07), amikorra ki volt tűzve a nyuszi műtétje, Sátorhelyi doktor nem ért rá, ezért Pazár doktor úr műtötte, és azóta is Ő a kezelőorvosa. (És ha törik, ha szakad, ezt próbálom is tartani!).

A műtét során - ha jól emlékszem - mindent sikerült a doktor úrnak kitakarítani, majd kivarrta a sebet, így maradt a nyuszkó füle alatt egy szép nagy luk Sad
(Lefényképeztem, de +18, szóval nem tenném közzé, nehogy ki legyek tiltva a fórumról Smile ) Mint írtam lent, a tályog feloldotta az állkapcsa egy részét, valamint a fülét is belülről (bulla vagy mi a szerv neve, nem értek sajna hozzá Sad ), és az idegeket is károsította, ezért kicsit ferdén áll a bunda arca és jelenleg nem is nagyon tud rendesen pislogni a műtött oldalon Sad Az eljárás után még 1 hétig kórházban hagytuk, biztos ami biztos, ott kapott antibiotikumot, infúziót, fájdalom csillapítót, napi 3x-i hamit, szóval jó kezekben volt Sir Nyúl. Smile

Ettől független sokat fogyott, mikor hazahoztuk 1,43 volt a súlya (mindig is 1.6 körül volt, most 1.54 már több mint egy hete) szóval itthon is ment a kényszeretetés napi 3x (40-50 ml) valamint a reggeli / esti küzdelem, gyógyszerek beadása, sebkezelés (kivül / belül) betadin-os vízzel... jelenleg eszik magától (csak lassan, reggel 5kor beszórom a hamit, és talán 7-re elfogy), iszik magától (csak lassan... eszik egy kicsit, majd iszik egy kicsit, megint eszik, megint iszik...), bogyózik, szénázik, az utóbbi pár napban a kedve nem túl jó, nem kergül meg, nem öli meg a szőnyeget vagy a lepedőt az ágyon, talán azért, mert már nem kap fájdalom csillapítót.

Az első kontroll alkalmával a kórlap szerint közepes mennyiségű gennyt távolított el a doktor úr (2018.12.21), leszedte az elhalt szöveteket, a soron következő kontroll alatt viszont már csak kevés "nem oda való" dolgot talált a doki (2018.12.28), így azt mondta, az elvártaknak megfelelően gyógyul a bunda, következő "meeting" 2 hét múlva. (Amit sikerült lealkudnom január 7.-ére Smile ) Itthon továbbra is megy a reggel / esti antibiotikum, gastroferm, és esténként sebkezelés.

Hogy mi lesz az egész vége, azt sajnos nem tudom megmondani. A legrosszabb eset doktoronként változó. Az egyik legrosszabb ugye az, amivel ezen bejegyzésemet kezdtem, húsvétra már nem lesz nyulunk. A másik verzió szerint a gyulladás tovább terjed(het) a belső fül felé, így megbolondítva a nyuszkó egyensúlyát, és ebből már elég nehéz lenne kikezelni Sad A kompromisszumos egyik verzió az, hogy a tályog meggyógyul, de fogászati kezelésre kell majd hordani a bundát (mivel nem teljesen működik az állkapcsa), vagy egy sipoly lesz a luk helyén ahol időről időre szivárogni fog valami genny. A legjobb verzió pedig, a tályog begyógyul, a fogai is kopnak rendesen, és a szemét is képes lesz 80-90%-ban becsukni.

Szóval, összegezve, sajna nem mondhatom azt, hogy felépült a nyuszkó, hisz egy ilyen folyamat gyógyulási ideje 4-6 hét, mi most vagyunk a 4. hétnél. Jövő hét hétfőn (január 7.) már okosabb leszek a nyuszi állapotával kapcsolatban.

u.i : Nem akarok vitát szítani, ki ehhez, ki ahhoz az orvoshoz ragaszkodik, Sir Ed a harmadik puszkóm, kettőt már elveszítettem, sok orvosnál jártam (pl Papp Georgina doktornő, Kovács Mónika doktornő) de nekem egyedül a Pazár Doktor Úr jött be. Na nem azért, mert olyan csábító a mosolya, hanem mert a sok orvos közül egyedül Ő vállalta el a nyuszi műtétjét (másik nyuszi, másik fajta tályog, sajnos mire rátaláltunk, már nagyon sok idő eltelt, a tályog meg dolgozott Sad )

Tény, akkor sem volt könnyű elérni, mikor még az Egyetemen rendelt, hejj de sokat ültünk a váróban - ráadásul nem pestiek vagyunk - de most hogy az ExoPet-ben van, még nehezebb. De Sátorhelyi doktor úr napjai 80%-ban tályogos nyuszikat műt, a Sütz doktornő szakmailag konvergál a Pazár dokihoz, szóval csak ajánlani tudom őket. Annak ellenére is, hogy egy ilyen műtét + az utókezelések, elég költségesek Sad

Üdv. : Zoli

Sünike
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 45 hét 1 óra .

Kedves Zoli! Mi lett a nyusziddal? A napokban derult ki,hogy az én nyuszimnak is tályog van a pofijában, de már feloldotta az állkapocs csontot, ezért nem kikezelhető :( Érdekelne sikerült-e felépülnie A tiédnek. Előre is köszönöm válaszod.Üdv.Niki

Füli
Füli képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 24 hét 4 óra .

Kedves Bkiki1980! Ezt a rendelőt nem ismerem, bár Budapesten elég sokat próbáltam az itteni oldalon ajánlott dokik közül. Nekem Gina vált be a Hungarovetben, ha komoly a gond csak ide megyek. Előjegyzéssel dolgoznak, tehát telefonon időpontot kell kérni. Ha sürgős és komoly a baj, akkor azt telefonban külön jelezni kell, így ha tudnak korábbi időpontot adnak, mint egy nem SOS beavatkozásra. Remélem azért a ti dokitok is jó lesz. Csak azért ajánlottam a Ginát, mert úgy tudom csak nekik van az a gyógyszerük, amit Füli kapott, ők is külföldről rendelték. Jobbulást kívánok a nyuszidnak!

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 22 óra 41 perc .

Bkiki1980
Kovács Mónika doktornő jó választás,szerintem (A mentésnek is ő az egyik orvosa! Smile )

Gina a Hungarovetben Pazár után a második-szerintem az országban szaktudásilag- doki, de bejutni hozzá kegyetlen történet...
(Saját tapasztalat, nem is egy alkalommal.) Ezen túl - bármennyire csak előjegyzéssel dolgozik- túlvállalja magát.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Bkiki1980
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 45 hét 3 nap .

Kedves Füli!
A Focus-Vetbe megyünk Kovács Mónika doktornőhöz. Nem tudom milyen verziót fog alkalmazni. Bízom benne hogy minden rendben lesz a nyuszival. Eddig semmilyen betegsége nem volt. Dokit csak oltáson látott.

Füli
Füli képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 24 hét 4 óra .

Kedves Sir Ed!
Az én nyuszimnak "csak" a fülében volt tályog, nem tudom a tiétek mennyire súlyos. Nekünk ki lett tisztítva és kivarrva. Kb. 2 hétig kellett fertőtlenítő oldattal tisztítani a sebet és kb. 3 hétig kapott egy spéci antibiotikumot , amit külföldről hoz be a Hungarovet rendelő. A tályog magától nem múlik el, hiába tisztítják ki, gyógyszeres kezelés nélkül nem fog elmúlni. Én nagyon ajánlom dr. Papp Georginát a Hungarovet rendelőben, szerintem őt lenne érdemes megpróbálnotok, ha jól tudom máshol nem csinálják ezt a kezelést. Jobbulást a nyuszinak!

Füli
Füli képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 24 hét 4 óra .

Kedves Bkiki1980!
Füli nyuszinak is volt tályogja a füle tövében. A Hungarovet rendelőben most van egy új gyógyszeres kezelés, ami a műtétes tisztítással együtt működhet. Külön a műtét és külön a gyógyszer nem lesz tartós, vissza fog töltődni. Szerintem ez a legjobb esély a javulásra. Keressétek dr. Papp Georginát, szerintem ma ő a legjobb nyuszis doki az országban és próbáljátok meg ezt a kombinált dolgot. Kb. 3 hétig kell szurit kapnia a nyuszkónak a tisztítás után. Nekünk egyenlőre úgy tűnik működik.

Bkiki1980
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 45 hét 3 nap .

Sziasztok, 6 éves törpenyuszinknak a füle tövében van egy tályog. Doktornő ünnepek előtt a fülén keresztül próbálta kitisztítani, ami részben sikerült is, de ahogy mondta újra telitődött. Kapott antibiotikumot, de 01.03-án meg kell műteni. Ki kell tisztítani a tályogot.
Volt már valakinek ilyen? Milyen tapasztalatotok van a műtétről?
Fájdalma egyébként nincs eszik rendesen, ugrándozik virgonckodik.
Segítségeteket előre is köszönöm

Kriszti

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 nap 8 óra .

Nálunk mindegyik (4) nyuszinak volt tályogja. Puzzled Mamusznak az egyik szemét gyakorlatilag eltolta a helyéről a tályogja, egy rahedli foga ki lett húzva; Pampinak ki sem tudták venni a fogát, mert S alakú volt, állkapocstörése lett volna; Pucinak egy kis almányi daganata lett a nyakán + az egyik hátsó lába eltört és mozgásképtelen lett rá; Tücsi is többször volt műtve tályoggal. Szóval nem szabad abbahagyni addig, amíg a nyúl küzd: ha feladja, akkor el kell engedni, de igen kitartó kis szőrmókok ezek, tovább bírják és többet, mint gondolnánk ilyen kicsi állatkákról!

-
Sir Ed
Sir Ed képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 42 hét 6 nap .

Sziasztok,

Új vagyok, most regisztráltam, reggel találtam rá erre a fórumra. Szeretném én is megosztani a tapasztalataimat, és a jelenlegi státuszunkat.

Sir Edward (a nyúl) 5 éves kosorrú lógófülű nyuszika, imádom, szeretem, Ő az én pici fiam Smile Sajnos olyan 2 hónapja azt vettük észre, hogy furcsán áll a pofija a bal oldalon, ami miatt azért nem aggódtunk, mert nyáron e.cuniculi miatt kezelte Pazár doktor úr, akkor össze-vissza csurgatott, remegett az arca bal fele, nem evett, nem ivott és a bal hátsó lába is lebénult. A folyamatos törődés (fecsiből etetés, infúziózás, gyógyszerezés) hatására drága puszkóm rendbe jött, de annyira, hogy idézve Pazár doki szavait: "ha nem én kezeltem volna a nyuszit, nem hinném el hogy baja volt". Eszik, iszik, rossz mint a bűn, és a lába is rendbe jött. Csak a pofija áll ferdén, de úgy gondoltuk lehet hogy az e.cuniculi maradványa, kis arcideg bénulás, úgy is van időpontunk december 3.-ra az ExoPet-be, majd ott kiderül.

Sajnos nem e.cuniculi, hanem tályog. Röntgen, vérvétel után hívott a Sátorhelyi doktor úr, hogy baj van, a tályog (ami egy középfül gyulladás miatt alakulhatott ki) elkezdte feloldani a nyuszi fülét és az állkapcsa egy részét, ezért áll ferdén a pofija. Bár a fülén keresztül ürül valamilyen szinten, személy szerint az eutanáziát javasolta, mert bár a műtét 95%-ban sikeres lenne, és a nyitott seb technikát alkalmazná (felvágja a bundát, kiszedi a tályogot, majd nyitva hagyja a sebet, hogy a váladék tudjon távozni), de mivel az állkapcsa is érintett, így nem fog tudni rendesen enni :(

Azt mondta, műtét nélkül karácsonyra már nem lesz nyulunk, viszont műtéttel talán élhet tavaszig.

Mondanom sem kell, teljesen összetörtünk, megbeszéltük párommal, hogy elengedjük :( :( Tegnap úgy mentünk vissza az ExoPet-be, hogy elbúcsúzunk a kis drágától, de látva hogy a kis arany bundám mennyire rossz, össze bogyózta, pisilte a tároló ládáját (amiben kihozták), legalább 20X "megölte" az alatta lévő törölközőt, valamint simire és szeretgetésre lenyugodva pihizett nem volt erőm elengedni. Remélem jól döntöttem...

A műtét holnap lesz, utána annyi ideig marad a kórházban, míg önmagától nem eszik, iszik, nem tér vissza az életkedve. Ha minden igaz, miután hazaadják már nem kell kezelni, se antibiotikum, se újabb műtétek, csak a sebet kell majd tisztogatni, ami a legjobb esetben (ha tényleg eltűnik a tályog) önmagától beszűkül és eltűnik.

Nagyon jó volt olvasni, hogy régóta nem fordult itt a fórumon elő olyan, hogy tályog miatt ment volna el egy ilyen ártatlan kis imádnivaló teremtés, de ettől még nem nyugodtam meg :(

Szeretném ha a bunda még sokáig rosszalkodhatna itthon, Folti nyuszink, a kis barátnője is nagyon várja már haza, szóval csak a legvégső esetben szeretném elengedni. Abban megegyeztünk, hogy amikor úgy látjuk hogy már csak szenvedés neki az élet, vagy a doktornő úgy ítéli meg, hogy már nincs mit tenni, akkor jöhet az eutanázia, de nagyon nagyon nagyon remélem, hogy erre nem kerül sor.

Van valakinek tapasztalata olyan tályoggal, ahol már az állkapcsot is károsította a tályog? Egyébként még hétfőn reggel (aznap vittük el) is evett, ivott, bogyózott, hempergett, bár lassabban fogyasztotta el az elé rakott tápot, de megevett mindent. Amióta "apanyuszi" (én) etetem a bundákat (egy marék táp) azóta hízik rendesen (1.3 volt a súlya most 1.6 Smile )

Őszintén: mire számítsunk?

Köszönöm előre is a válaszokat, üdv. : Zoli

caty
caty képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 46 hét 6 nap .

Heartbounce Heartbounce

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 22 óra 41 perc .

Nagyon remélem, hogy ez a beavatkozás most jó hosszú időre megoldja ezt a fajta problémátokat. Rose
Az utókezeléshez kitartást kívánok. Smile

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 32 hét 4 nap .

Mixinek egy rossz fog okozta a tályogot, a fogat eltávolította a doktornő és a kivarrta a tályogot. Mixi nagyon stram nyuszi, a dokinő pedig nagyon profi! A csatát megnyertük, a háborút még nem, most jön majd a napi 2 sebkezelés, stb. Nagyon jó, hogy nem adtuk fel, valószínű a november óta tartó nem elég evésnek ez volt az oka. Ha ez beigazolódik, akkor Mixi sokkal egészségesebb, mint gondoltuk.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 22 óra 41 perc .

Nagyon-nagyon gondolok Rátok! Love_heart

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 32 hét 4 nap .

Sziasztok!
Holnap délután 3 után mindenki gondoljon Mixire, megyünk tályog-műtétre! Nagyon izgulunk, remélem kibírja az altatást!