6617 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 5 év 30 hét .

Ha baj van a nyuszival, nem úgy viselkedik, mint máskor...

 

Ha a nyuszi nem úgy viselkedik mint máskor, nem eszik, nem iszik, nem bogyózik, gubbaszt, és látszik, hogy valami nagyon nem oké, nem várunk napokat, hogy majd rendbe jön magától, hanem irány egy nyúlértő doki. Minden perc számíthat ilyenkor.

Egy nagyon fontos link kényszeretetéshez, gyógyszer beadáshoz:
https://www.youtube.com/watch?v=2c2tCQiSa8U

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 6 hét 6 nap .

Köszönöm. Kicsit megnyugodtam. Nem is arról van szó, hogy egy napot nem bírna ki, csak remélem nem pont azon a reggelen fordul elő olyan hogy nem akar enni (amúgy ilyen probléma még nem volt). De inkább nem vonzom be. Persze, amúgy nyilván simán kibírja, hagyok neki sok szénát, vizet, reggelit is kap. Szóval nem lesz probléma.

Budai Rita

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 22 óra 53 perc .

Mi hétvégére elmentünk úgy, hogy péntek este indultunk, vasárnap este jöttünk és a három nyúl szabadon garázdálkodhatott a lakásban. Volt nekik kaja és innivaló hagyva, természetesen kibírták, csak megsértődtek... Wink Egy nap semmi.

-
tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 15 óra 29 perc .

Szerintem ennyi simán belefér. Smile

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 6 hét 6 nap .

Ez nem teljesen ide tartozik. Egy olyan problémám lenne, hogy pár hét múlva Vasárnap munka miatt itthon kell hagynom a nyulamat. Reggel 5-től körülbelül éjfélig vagy talán hajnali egyig. Ő egy nagy szobában van, soha nincs bezárva, a szoba úgy lett kialakítva hogy biztonságos legyen számára, tehát ha dolgozunk akkor is szabadon van az egész szobában, ha hazamegyünk, még előszobába is ki van engedve. Viszont ezen a napon csak a szobában lenne, ami nyilván nem is probléma. Reggel 9 vagy 10 óra felé, a párom pedig délután kb 5 óra felé egy 5 percre haza tudunk ugrani, de sajnos többre nem. Tudom hogy vannak olyan személyek akik vállalnak nyúlra felügyeletet, de az én nyuszim annyira stresszel ha visszük valahova (orvoshoz), hogy nem szeretném ennek kitenni, otthon van a legjobb helye. A kérdésem az lenne, hogy ennyi időre otthon lehet-e hagyni? Ez egy egyszeri alkalom lenne, nem szoktunk ilyen sokáig távol lenni. Attól félek, mi van ha pont ezen a napon lesz rosszul és én nem vagyok otthon? Reggel odaadom neki a reggeli adagját, akkor fogom látni, hogy eszik-e rendesen és víz és széna is lesz egész nap, a párom pedig délután azért ugrana haza, hogy a vacsoráját adja oda. Volt már valakinek hasonló tapasztalata?

Budai Rita

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 15 óra 29 perc .

Crying

Az Exopet jó hely, értenek a nyuszikhoz....

Akkor egyetlen dolog marad....amíg látjátok, hogy itt akar maradni addig maradjon...ha azonban azt látjátok, hogy nem kap levegőt, akkor sajnos a legnehezebb döntés előtt álltok.
Azt gondolom, nem szabad megvárni, hogy elkezdjen fulladozni, és ne kapjon levegőt.
Gondolok Rátok! Heartbounce Sok erőt küldök!

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

detty
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 9 hét 19 óra .

Igen sajnos az :( Hasi és tüdő érintettség.
Nem akarják már röntgenezni mert szerintük már azt sem élné túl :(
Exo-petben voltunk.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 15 óra 29 perc .

UH vagy rtg. készült? Azon lehetne talán vmit látni...
No meg egy véreredmény is mutatna vmit.
Ha nyulas dokinál voltatok, elvileg ennek mindnek eszébe kellett volna jutnia ... (Bocsi, konkrétan megírom mire gondolok: tüdődaganat. Puzzled )

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

detty
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 9 hét 19 óra .

Sziasztok!
A 7,5 éves nyuszim most már kb 2 hete prüszköl erőteljesebben. szénát, szalmát cseréltem. Por nincs, huzat nem érte. Nyulas dokinál voltunk, de nem lát rajta igazából semmit. Nem folyik az orra stb.
Viszont a pocakjánál kitapintott valami ami nem tetszik neki. Megultrahangozta és szerinte ott van valami.
Lehet szerinte h. a tüdő másodlagos érintettésgű és azért köhög/prüszköl :(
A levegőt is nehezebben szedi azt vettem észre, szuszog.
Volt valakinek hasonló tapasztalata vagy gondja a nyuszival?
Nagyon aggódok!

tunde87
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 26 hét 4 nap .

Sziasztok! Van valakinek tapasztalata a Balatonalmádiban lévő Lutra Állatorvosi rendelővel (dr. Szabó Eszter)? Értenek a nyuszikhoz? Pocakfájósak vagyunk, úgy néz ki. :/
Illetve Veszprém környékén hova érdemes vinni? (A Kedvenc Rendelőben nem voltak túl jó tapasztalataink, a két doktornővel, mikor szaruhártya-gyulladásunk volt...) Köszi előre is!

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 15 óra 29 perc .

Egerben nincs hozzáértő nyulas doki... Onnan mindneki átjár Felsőzsolcára, Zwillinger Andrásékhoz.https://www.kisallatorvos.hu/allatorvos/allatorvosi-rendelo-felsozsolca

Nem, nem vagyok állatorvos, csak 1994-tól (5,5 év kihagyással) hobbitartó nyuszigazdi vagyok.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

zsonita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 18 hét 4 nap .

Szia! Köszönöm a segítségedet! Espumisant kapott, de 2-2 cseppet javasolt a FelicaVet-ben Rab doki. Azt adtuk neki, most már úgy tűnik jobban lesz.... Tegnap voltunk a helyi állatorvosnál (most egy rendeset fogtunk ki itt helyben, Egerben). Már injekciót csak vitamint adott neki, azt mondta, hogy nem igazán puffadt már a hasa. Ettől függetlenül azért még mindig nem eszik rendesen, illetve keveset. Elég soványka lett szegény. Remélem túl vagyunk a nehezén.
Bocs a kérdésért, de állatorvos vagy?
Szep napot!

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 15 óra 29 perc .

Sajnos csak most látom a bejegyzésed. Sad
Haladéktalanul hozzáértő orvoshoz kellene vinnetek. Itt találod az ajánlott orvosok lstáját: http://www.torpenyul.hu/content/nyulas-orvosok-0
(Kinél voltatok Pesten?)
Ha gázos a bele, akkor az nagyon feszíti az egész hasüreget, nyomja az összes belső szervét. Ez nagyon fájdalmas. Kellene bele fájdalomcsillapító (1,5 % töménységű Meloxidyl, testsúly kg-ként 1 ml az adagja naponta.)
A puffadás megszüntetésésre Espumisan (csecsemőknek való ) oldatot adhatnál neki 20 cseppet a szájába. Ez remélhetőleg megszünteti a puffadást.
Valószínűleg azért gázos a bele, mert a gyomrában bezoár (tápból szénából és bemosakodott szőrből összeállt csomó) taláható, és ez elzárja a gyomorból a belek felé kivezető utat. A kaja elkezdett már erjedni a gyomrában és a belekben egyaránt, emiatt gázosodott el a bélrendszer. A gyomornyálkahártya védelmére kellene bele testúly kg-ként 1/8 tabletta a Quamatel miniből naponta 2x.
HA a gyomor tele van, ráetetni TILOS, mert sokkal rosszabb lesz a dolog.
Lehetne melegíteni a poicakját, a meleg segíti a belek regenerálódását.
Cerucalt (bélmozgató) csak doki tud adni, nem tudsz a patikában kérni.

Ha nem puffadt most a pocija, muszáj megtömnötök kajával, különben tartósan károsodhat a mája. A nyuszik 12 órai éhezése már maradandó máj károsodáshoz vezethet. Sad

Ha megírod hol éltek, segítek az orvos választásban.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

zsonita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 18 hét 4 nap .

Sziasztok! Segítséget kérnék tőletek. Nekem még nem volt beteg a nyuszkóm, aki 3 éves, de most baj van...
Hétfőn este már nem evett, nem ivott, nem bogyózott, kedden elvittük helyi állatorvoshoz, szerdán pedig fölvittük a fővárosba. Ott rtg történt, hasa nagy volt, benne nagy gázárnyékkal. Pénteken hoztuk onnan haza, úgy tűnt jobban lesz, de ma megint nem evett szinte semmit, a critical care-t alig tudjuk beadni neki, a fibre-t pedig egyáltalán nem, de inni iszik. Segítsetek, hogy mit tehetek még érte. Két kisebb gyerek a gazdija, már így is elég kétségbeesettek ők is.
Láttam itt a fórumon, hogy cerucalt és egyéb gyógyszereket adtok neki, hogyan, milyen mennyiségben, mit? ezek lennének a kérdéseim, sajnos a nyuszi nem egy kezesbárány...
Köszönöm.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 15 óra 29 perc .

Bocsi, nem voltunk itthon, csak most látom...
Mik a fejlemények azóta?

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Szotyika
Szotyika képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 37 hét 2 nap .

A nyuszim ma nem akart enni és nem volt széklete, ezért adtunk neki fájdalomcsillapitot, ahogy szoktunk is, illetve paraffinolajat es vizet fecskendobol. Most mar elkezdene eszegetni, de mindig amikor beveszi a szajaba a kajat es elkezd enni, akkor ilyen nagyon furan, rohamszeruen tusszogni kezd. Azt is hallom, mintha el lenne dugulva az orrlyuka, kicsit ilyen szörcsögö hangot ad neha. Attol felek, hogy valahogy az orraba juthatott a viz (vagy az olaj) amikor beadtuk neki.
A levegot is szaporabban veszi....Borzasztoan aggodok, hogy mi lehet..mar uton van a parom vele az ugyeletre, de szeretnem megkerdezni, hogy volt e hasonlo a ti nyuszitokkal.

A miénk mar 9 éves, es mar rengetegszer adtunk be neki fecskendobol kajat, olajat, vizet es soha nem volt gond eddig...:(