1365 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 7 év 8 hét .

Meg minden ami kellhet neki.

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 2 óra .

Nálunk a gipszkartont imádták darálni, meg lehántani a fűrészporos tapétát... Ebből kaptak egy kis felületet, amit mindig újra ragasztottam nekik (cellulóz ragasztóval), ők letépték, felszecskázták, rágtak egy kis gipszkartont rá: végtelen játék volt. Laughing out loud

-
tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 nap 8 óra .

WC papír gurigába tömködj szénát. Szedj faágakat. Ezeket ugyan a deguknak javasolják, de a nyuszik is pont úgy megehetik. Wink

Jó móka a faágat rágcsálni. Wink
https://www.facebook.com/photo?fbid=1664235560479377&set=g.173979319346807
(Mehhet nekik: bambusz, nyár, nyír vadrózsa, szil, szederfa (fája), mogyoró bokor, gyertyán, fűz, éger, platán, fűz, hárs, szőlő-mindenestől (ha nem permetezett), galagonya

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Mildikó
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 6 hét 1 nap .

Sziasztok, kérlek adjatok ötleteket milyen játékokat adhatok a nyusziknak? Egyszerű, olcsó dolgokra gondolok, mert az interneten és a kereskedésben vásároltak elég drágák, hamar szétrágják és már egy fél vagyont rájuk költöttem.
Előre is köszönöm

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 2 óra .

Jó a nejlonos letakarás, csak fedje le az egészet, ne hagyjon utat az esőnek, csak a levegőnek. Úgy képzeld el, csináld meg, mint egy sátort, ami majdnem leér a földig, de csak középen van benne a széna, az oldalak alatt bemehet a levegő. Ezzel nagy a helyigény, de a víz nem megy rá, lefolyik, de szellőzni tud. Az, ha oldalról veri az eső, az nem jó. A nejlon legyen pl. létrázható takarófólia, mert vastagabb anyagot nem tépi meg a szél. Ja és legyen lekötve/nehezékkel ellátva, pont az előző miatt. (Aztán meg jöhetnek ősszel az egerek, beköltöznek a bálába és jól telepisilik... Frustrated )

-
Ttika
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 37 hét .

Kedves Pite és Tamassy! Nagyon köszönöm a válaszokat, jó ötletek!
A pelletet megnéztem még egyszer közelről, kéregmentes és bükkfából van, úgyhogy vettem is, majd folyamatosan tankolok belőle a télen...
A széna körbálában van, de "csak" kb. 1 méter átmérőjű, ezért is kaptuk, mert a tulaj a nem jó mérete miatt nem tud vele mit kezdeni...na nekünk meg tök jó lesz!! Alul a bordásfal, így nem ázik, felül meg nejlon, kb a feléig ér le oldalt. Ez most akkor jó, vagy nem? Szellőzik oldalról, de azért az eső is éri, főleg a hétfői egész napos. Belül nagyon jó száraz és finom, ahogy a nyuszikat látom...(ill. reménykedem, mert a széna sajnos nem a kedvencük, de tudom, hogy ez már más téma...)
Pite, ha azt mondod, hogy ez így mégsem jó, akkor megpróbálom a paplanhuzatos megoldást, nem akarom, hogy tönkremenjen a széna...Vagy ha még lejjebb ér a nejlon, de nem teljesen takar, tehát a szellőzés is marad, de jobban is véd?? Nejlonon kívül nem tudom, még mivel takarhatnám...

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 nap 8 óra .

Ha van kiszuperált paplanhuzatod, abba bele tudod halmozni, és esetleg a padlásra felcibálni! Smile
Több paplanhuzattal akár az egész bálát fedett helyre tudod vinni! Headbang

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 2 óra .

A pelletes kérdésedre a válasz: a pellet színe a benne felhasznált fa fajtájával, típusával, kérgességével stb. változik. (A fenyőaprítékból álló a legvilágosabb, a keményfák sötétebbek, főleg, ha a kéregből is van benne, nem sima forgácsból van, valamint a préselési technológia is színezheti kicsit.) Amit kapsz a barkácsáruházakban, fűtési pelletként ősszel, télen, teljesen jó a nyuszi alá, gyakorlatilag ugyan az, mit az állatkereskedéses, csak nincs csicsa csomagolásban és nincs ráírva, hogy kisállatnak (ezek miatt duplázódik az ára, kb. olyan, mint egy híres márkanévvel ellátott termék azon a gyártósoron, amiről a kevésbé neves termék is lejön...).
A szénával kapcsolatban: nem tudom mekkora bálát kaptatok, de gondolom nem a nagy körbáláról van szó, hanem a kisebb szögletes típusról. A lényeg, hogy ne érje víz és ne tudjon befülledni, így száraz, jól szellőző helyen tárold. A bordásfal jó ötlet: alámegy a levegő, de nem szív fel vizet. Ha letakarod úgy oldd meg, hogy szellőzzön, de ne tudjon víz belemenni. A teljes, hermetikus letakarás ezért nem jó pl. műanyag fóliával, mert azon a hidegben kicsapódik a pára és befülleszti a szénát. Ha letakarod, de hagysz szellőzési lehetőséget, akkor jó. (Persze fedett, szellőző hely lenne az ideális, de azt mondod túl nagy a méret a tárolás ilyen módjához.)

-
Ttika
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 37 hét .

Még egy kérdésem lenne, tegnap kaptunk egy bála szénát. Nem ekkoráról volt szó, szóval kivert a víz, amikor megláttam, mekkora... Hogyan lehet ezt tárolni, hogy ne ázzon szét? Egyelőre rátettük egy régi, lefektetett bordásfalra és letakartuk a tetejét nejlonnal, ami a feléig oldalt is lelóg. Tudom, hogy jó lenne tető alá vinni, de ekkorát...Még esetleg a padlásra tudnám felvinni kis kartonokba kiadagolva, de akkor sem az egészet.
Előre is köszönöm az ötleteket vagy tapasztalatokat!

Ttika
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 37 hét .

Sziasztok!
Tegnap futólag láttam a Praktikerben pelletet, ami persze lényegesen olcsóbb, mint az állatkereskedésben, tehát ma mennék és feltankolnék belőle. De ez a pellet sötétebb színű volt, nem az általam eddig látott és vett világos drappos. Ez is jó alomnak?

Ttika
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 37 hét .

Szia! Köszi, bár ezeket már én is megtaláltam. Azt hiszem, ezt is ki kell majd tapasztalnunk.
A házuk (amiről már múltkor írtam) alatt van egy dupla háznyi méretű, teljesen biztonságos, mindenhol rácsos (ponthegesztett) kifutó, oda bármikor le tudnak menni, használják is. Ebből lehet kimenni egy körbekerített, nagy füves kifutóba, ahova csak akkor engedjük ki őket, amikor mi is ott vagyunk, mert ennek csak oldala van.
A ház szigeteléséről azt olvastam, hogy nem jó, mert akkor meg nyáron lesz elviselhetetlenül meleg... Zsindellyel fedett egyébként, tehát elvileg nem szabad, hogy beázzon. Egyszer lett vizes eddig belül, de akkor vízszintesen esett az eső..Úgy gondolom, hogy a ház maga oké, csak belülre tennék esetleg valami plusszot, ezen tűnődöm, mi lenne. Volt, hogy a szénát csak a padlóra tettük, akkor belement minden pisi-kaki, szóval az nem tetszene annyira. Szalma esetleg, vagy egy rongy (de azt megeszik...), esetleg egy dobozba bele, csak akkor meg csökken a területük...A karton melegebb viszont átázik, ha belepisilnek, a műanyag nem, de hűvösebb is..
Még a kaját nem tudom, szotyit olvastam, de a mennyiségről nem volt szó...

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 nap 8 óra .

Szuper hírek, köszönöm! Smile Heartbounce Igen, jól tudod, kislányt kb. 8-9 hónapos korban lehet vinni. Wink
Megpróbálok neked keresni a kinti tartáshoz segítséget. Smile
http://www.ketreckiraly.hu/nyul_elhelyezese.php
http://www.haziallat.hu/kisemlos/gondozas/nyultartas-a-kertben/4865/

AAmit én biztosan tudok:
kb.1,5m mélyen körbe le kell tenni (függőlegesen) sűrű hálót, hogy a nyuszik ne tudják magukat kiásni. (A házi és törpenyulak ősei az üregi nyuszik voltak. Wink ) ÉS azért is, hogy más állatok ne tudjanak hozzájuk bemenni. (Görény, menyét, nyest, nyuszt.)
Felülről is le kellene fedni a kifutójukat, mert ugyanezen állatok fentről + a ragadozó madarak-is be tudnak jutni hozzájuk.
Én a házukat kívülről biztosan leszigetelném valami nagyon profi dologgal, és belülre rengeteg szénát tennék, amibe bele tudnak bújni, és fészket tudnak belőle készíteni, no meg enni is tudnak belőle.
A vizüket -főleg nagyobb fagyban-naponta többször kell majd cserélned, hogy elegendő folyadékhoz jussanak.
Remélem jönnek többen majd és kiegészítenek!

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Ttika
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 37 hét .

Szia, semmi gond, tudom, hogy ez egy fontos kérdés...Mielőtt nyuszijaink lettek volna, nagyon sokat olvastam, Titeket is...
A kicsi 6 hetesen került hozzánk, ő most 4 hónapos, lány, amint majd annyi idős lesz (mennyinek is kell lennie, 8-9 hó?), szeretnénk őt is ivartalaníttatni.
A nagy most 10 hónapos, tenyésztőhöz visszaadott fiúcska volt, lányom megsajnálta, már ivartalaníttattuk. Addig külön laktak, azóta szoktak össze, egy hónapja van a füves kifutójuk, mióta a kicsi is ehet zöldet, szeretik egymást és a futkosást...
Hogy őszinte legyek, nagyon kevés infó van a kinti tartásról, ezért nem találok sok mindent.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 nap 8 óra .

Előre is elnézésedet kérem, amiért írok....ugyan a tartáshoz nem tudok hozzászólni mert mindig is lakásban lakó nyulaim voltak és vannak, de muszáj megkérdeznem melyik milyen nemű nyuszi?

Ha ellentétes neműek, pillanatok alatt szaporodni fogtok. Mad
Mivel naponta szembesülök azzal a ténnyel, hogy mennyi kidobott, mentésre váró, megunt nyúl keres gazdit a legkülönbözőbb helyeken, nem gondolom, hogy jó ötlet lenne nálatok egy szaporulat...

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Ttika
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 37 hét .

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni olyanoktól, akik kint tartják a nyuszijukat télen-nyáron. 2 hónapja van két nyuszink, egy négy és egy tíz hónapos.
Mikortól és miben kell változtatni az étkezésükön a tél közeledtével? (Szénát, tápot és zöld fűfélét, zöldséget esznek)

Mivel lehetne „melegebbé tenni” a házukat? Lábakon álló, deszkából épült kb. 1 m2-es ház – műpadlóval az alján, ez alá kartont gondoltam. A házukban wc, etető és itató tál van, más nincs, a wc-be pelletet rakunk. Ér valamit, ha beteszek egy kartondobozt, akár forgáccsal, vagy egy ronggyal, de akkor abba nem pisilnek bele? Vagy inkább müanyag doboz legyen? Vagy lehet, hogy elég, ha összebújnak? A háznak három oldala van, a negyedik, az első rácsos, azon van egy felülről nyitható ajtó, amit úgy is ki tudunk támasztani, hogy csak alulról kap levegőt, így az eső és a szél alig éri.

Van egy füves kifutójuk. Jön a rossz idő, ha egész nap esik, nem merjük kiengedni oda őket, mert azt olvastam, hogy vizes füvet nem ehetnek. Szóval, hogyan oldjátok ezt meg? Csak a csontszáraz fűre engedhetők ki, vagy a nyirkos is jó, nem árt nekik?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Willy
Willy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 47 hét .

Nálunk polártakaró volt. A legolcsóbb. Méretre lehet vágni, könnyen mosható és pillanatok alatt szárad. Ráadásul ha szétvágja az ember akko sem szálasodik ki.Nekünk nagyon bevált.Igaz, hogy Willy semmit nem rágott, így ezt sem.