Nyúltartás avagy nyúlkínzás? - Hosszú, de kérlek olvasd el!

Sziasztok!

Régóta küzdök a nem megfelelő nyúltartás ellen így egymagam, sajnos nem sok sikerrel. Gondoltam megpróbálkozom most így, hogy regisztrálok egy-egy nagyobb nyulas fórumra, reménykedve abban, hogy sikerül egy-egy embert rávennem arra, hogy elgondolkozzon, mit is jelent nyulat tartani.
Döbbenet, amiket nyulas oldalakon olvasok, olyanokon, amiket állítólag szakértők írnak. Rettentő dühöt, szomorúságot és csalódottságot érzek, mikor azt látom, hogy mindenki azt ecseteli, mennyire imádja a nyusziját, de közben konkrétan kínozza szerencsétlen állatot. Ilyenkor nem tudom eldönteni, hogy ennyire önzőek és szívtelenek vagy csak szimplán tudatlanok.

Rengeteg mindent felhozhatnék, de először csak a három alapvető, legfontosabb dologra hívnám fel a figyelmet:

1. A nyuszi nem ketrecbe való. Láttatok már nyuszit futni? Iszonyú gyors, cikázik, ugrál fel-le, fordul a levegőben, szinte röpül. Nagyon nagy a mozgásigénye. Hatalmas terület kell neki állandóan, napi 24 órában, hogy akkor mozoghasson, amikor akar - és főleg éjszaka akar, mivel akkor aktív, éjjeli állat. A nyúl nem kutya, nem lehet a mozgásigényét kielégíteni úgy, hogy napi X órát kiengedjük. Ő egyszerűen nem úgy működik, hogy az ember megszabhatja neki, mikor mozogjon. Ő akkor fog mozogni, amikor akar. Ezt fel kell fogni és kész. Ha nem tudsz neki folyamatosan nagy területet biztosítani, ne vegyél nyulat. Hiába engeded ki délután 8 órán át, ha ő akkor épp lustálkodni akar. Lehet fut 2 kört, de aztán megint lefekszik. Éjjel ugyanerre van szüksége. Ha akar, tudjon futni. Ha ezt nem kapja meg, akkor nem boldog és nagy valószínűséggel hosszútávon nem is lesz egészséges. Szóval teljesen mindegy, mennyit engeded ki egy nap, egy olyan pici ketrecbe, amit az állatboltokban lehet kapni, napi fél órára sem kellene bezárni, nemhogy fél napra.. Abban nem tud egyetlen normális ugrást sem megtenni. A minimum hely 2-3 m² per nyúl lenne (és ez alapterület, az emelet nem számít) plusz sok kiengedés, nem az a kis nyomorult fél vagy 1 m²-es ketrec. Az egy börtön, egy kínzókamra számára. Mit vétett, hogy bezárod oda?
Egy nyúlketrec így néz ki:

És nem így:

Akinek nincs helye rá, ne vegyen nyuszit. Akinek meg pénze nincs, annak elárulom, olcsóbb egy ekkora ketrecet csinálni, mint megvenni a boltban a gyárit.

2. A nyuszinak kell a fajtárs. Sok helyen olvasom, hogy elvan egyedül, ha eleget foglalkozik vele az ember. Ez egy oltári hülyeség. A nyúlnak az ember soha nem lesz a társa, még ha te úgy is érzed, a nyuszid nem. Teljesen mindegy, hogy napi fél órát vagy vele vagy a fél napot vele töltöd, ő ugyanolyan magányos lesz. Az egy dolog, hogy ugrál meg eszik és így vidámnak tűnik, sőt talán nyalogat is, na de ez nem azt jelenti, hogy boldog. Ezek neki az alapvető szükségletei (igen, a nyalogatás is) ezért teszi. Ettől még szomorú, mert nem tud kommunikálni senkivel, egyedül van, nem ért téged, te nem érted őt. Olyan neki, mintha te csak nyulakkal lennél körülvéve és soha egy embertársaddal nem találkozhatnál. Te sem bírnád. Hiába vannak ott a nyulak, egyedül éreznéd magad, boldogtalan lennél. Itt is elmondom, a nyúl nem egy kutya, ő nem fogadja el az embert társként. A bizalmába lehet férkőzni, de nem lesz a társad. Társasági igényeit ha beleroskadsz sem tudod kielégíteni.

3. Mindenki panaszkodik, hogy ilyen-olyan emésztési baja van a nyuszinak. Hasmenés, felfúvódás, bélleállás stb. Csodálkoztok? Méreggel etetitek (tisztelet a kivételnek). A nyúltáp tulajdonképpen méreg (még a híres Versele-laga Cuni Complete is). Gyakorlatilag semmi nincs benne, amit a nyuszi alapjáraton eszik. Mert mit eszik? Friss(!) füvet illetve gyógynövényeket meg leveleket. Nem szénát és nem tápot. A táp egyrészt nem tartalmazza azokat az anyagokat, amikre szüksége lenne, pontosabban nem mindet, viszont másból meg túl sokat is tartalmaz, ezzel felborítja az egyensúlyt a szervezetében. Ráadásul olyan apró darabokra bomlik szét, mivel őrölve készül, amit a nyuszi emésztőrendszere kiválaszt és a vakbélbe küldi a vastagbél helyett, tehát nem bogyózza ki mindet, hanem jó nagy részét eltárolja a vakbélben, ameddig a baktériumok el nem tüntetik onnan. Ha minden nap kap egy kis tápot, annyi fog összegyűlni a vakbelében, hogy komoly bajokat okoz. Ezenkívül tele van káros anyagokkal, meg száraz is és így egy csomó megbetegedést okoz. Röhej, hogy mindenki mennyire óvja a nyusziját egyes zöldségektől, mert vegyszerezett, méreganyagokat tartalmaz, miközben adja a tápot, amiben százszor több a méreg, sokkal veszélyesebb.
Az is vicc, mikor félnek az emberek túl sok friss füvet adni a nyuszinak.. Könyörgöm, ez a természetes táplálékuk. Erre lettek kitalálva. Ez az egészséges. Semmi bajuk nem lesz. Illetve de, a táp miatt valóban lehetnek gondok, mert a nyúltáp olyan anyagokat tartalmaz, ami a nyusziból azt válthatja ki, hogy pl. felfúvódik vagy hasmenése lesz, ha túl sok zöldet eszik. Na de ha nincs táp, nincs ilyen probléma, meg sok más probléma sem.
Ha lusta vagy beszerezni a megfelelő táplálékot a nyulaknak (tehát jelenleg épp a mezőre kimenni gyűjtögetni, ha nincs a közelben, akkor autóval vagy busszal akár este, ha nappal dolgozol vagy télen járkálni fel-alá, hogy különböző zöldségzöldeket, leveleseket találj - mert ingyen is elvihető nagyon sok, csak hogy a pénz ne lehessen kifogás..) akkor ne nyuszit válassz.

Ez mind nem csak az én agyszüleményem, ezek bizonyított tények. Sok helyen leszedik a fejed, ha például egyedül tartod a nyuszid. Sok helyen komolyan törvénybe vésték és büntetik, ha nincs fajtársa. Ugyanígy a méretek.. ha 3 négyzetméteren tartasz két törpenyuszit, már állatkínzónak számítasz egyes népek szemében. Ezek a népek ugyanis komolyan foglalkoznak a nyulak jólétével. Ahogy én is igencsak a szívemre veszem a sorsuk, ezért bosszantom fel magam, akárhányszor meglátok egy ketrecben csücsülő nyuszit. Ezek a nyuszik nem lehetnek igazi nyuszik. Nem boldogok és többnyire nem egészségesek.
Szerintetek véletlen, hogy a fent kritizált módon tartott nyuszik többnyire elpusztulnak 0 és 8 éves koruk között (az átlag úgy 5-6 év)? Amelyik nyúl pedig nyúlhoz méltóan van tartva, ott az átlag 10 év körül van.

Sokan tényleg nincsenek tisztában ezekkel, mert rosszul informálódtak, rossz példákat látnak (hiszen én sem láttam még például egyetlen olyan magyar nyulakról szóló oldalt sem, ahol azt írják, ami a nyuszinak valóban jó..) és elhiszik, jó, amit csinálnak. Nagy büszkén mondják, hogy ők megvették a nagy, akár 160 cm-es ketrecet és délutántól késő estik ki is engedik, meg a legjobb minőségű nyúltáppal etetik, mindig friss szénával. Nos igen, jobb ha tudod, ez még mindig a nyúlkínzás kategória.
Sokan viszont tisztában vannak ezzel, legalább mondjuk most, ha ezt elolvassák. Mégsem tesznek semmit. Nem változtatnak. Miért? Mert önzőek, nem foglalkoznak az igényeivel, nincs lehetőségük jó életet biztosítani a nyuszinak, de akarják a nyulat, mert szeretnivaló állatka és kell nekik. Az már mindegy, hogy rossz sorsa van?! Vagy ha nem önzőségről van szó, akkor ennyire nehéz a felfogóképessége sokaknak? Nem értik meg, hogy ez rossz. Buták. Vagy konokok? Nem hajlandóak belátni a dolgot, csak makacsul ragaszkodni a saját véleményükhöz, még ha a szívük mélyén valahol tudják is, hogy nincs igazuk.

Kérlek titeket, gondolkozzatok el egy kicsit. A magány, a ketrec, a nyúltáp a nyuszinak egyszerűen nem élet. Ez nem nyúltartás, hanem nyúlkínzás. A kínzás ugyanis a rossz bánásmódot, az igények figyelmen kívül hagyását is jelenti, nem csak azt, amire ilyenkor sokan gondolnak, például amiket a kísérleti nyulakkal művelnek..
Adjatok a nyuszitoknak igazi nyusziéletet, boldogságot, egészséget. Ne birtokolni akarjátok, hanem szeressétek.

Elnézést, ha valakit megsértettem ezzel vagy a hangnem durvának tűnik. Az igazság néha kegyetlen.

Kicsit késve bár, de válaszolok erre az ominózus hozzászólásra, mert nem szabad szó nélkül hagyni. Kezdődő flame-nek tűnt, de kialudt gyorsan, bár szerintem kicsit túl lett reagálva vargazsofi hozzászólása. Sok igazságot írt le, de van benne bőven kifogásolható dolog is.
Próbálom én is a három felvetett alapkérdés köré gyűjteni a válaszaimat/gondolataimat.
2: A nyúl társas állat, többet kell belőle tartani egyszerre. Ezzel egyetértek, szerintem is akkor jó, ha több nyuszi van egyszerre egy közösségben. De ez sem 100% ám, mivel élőlényekről beszélünk, akiknek más-más személyiségük van (ezt sokan kétlik, főleg akik nem élnek együtt állattal, de akinek van, szerintem elfogadja). Ezért bizony vannak olyan nyulak, akik nem feltétlenül igénylik másik nyúl társaságát. Plusz az életük során változik is a személyiségük.
(Nálam anno 3 nyúl volt - apa, anya, kölyök -, majd maradt az apa, kölyök és új, idegen kisnyúl felállás Pampi elaltatása után. A kis Tücsi, amíg Mamusz és Puci is élt, elég jól elvolt velük, de Mamusz elaltatása után – a sorrend változott a csapatban – már rohadék kis antiszociális dög lett, bántotta az öreg Pucit, de minden más állatot is. Maradt magának, nem akar más állatot, nyulat elfogadni.)
Ennek ellenére én is a több nyúl tartásának híve vagyok, de most pl. csak egy van, mert tudom, hogy mellé hozni egy másikat felesleges lenne.
Azt viszont, hogy nem lehet az ember társa egy nyúl (vagy éppen fordítva), nem feltétlenül tartom igaznak: sok olyan nyulat/gazdit ismerek/ismertem, akiknek a másik tökéletes társa volt. Teljesen egy húron pendültek, érezték egymást stb. Az, hogy ehhez idő kell és meg kell ismerni, elfogadni és megszokni a másikat ez evidens.
Szóval, amit szoktam is mondani, ha teheted, tarts több nyulat, de akkor azért számíts arra, hogy nagy valószínűséggel te leszel a sor végén, akivel kommunikálni, barátkozni akarnak majd, tehát kevesebb nyuszizásban lesz részed, mintha csak te és a nyúl lennél. De ez utóbbi eset is teljesen elfogadható, mert ekkor mindkettő fél a másiktól kapja meg azt, amit különben egy azonos fajú társ adna neki. Nyilván nem mindent tud megadni a másik, de ez még bőven messze áll az állatkínzástól meglátásom szerint.
1: Én sem pártolom a ketreces tartást, mert szerintem is a minél nagyobb hely jobb, DE nálam pl. annak ellenére, hogy mindig is a teljes lakás/ház a nyulak territóriumát képezte, nem volt szükségük rá, mivel a nyúl – főleg idősebb korában – nem igényel akkora mozgásteret, mint fiatalon. Egy-két éves koráig még rohangál, bolondozik, de 4-5 év után már nem igen csinál ilyet, jóval kevesebbet mozog, inkább csak heverészik egész nap. Tücsi jelenleg 7 éves és előszeretettel üldögél a ketrecben a helyén, illetve felmegy az emeletre a másik kedvenc helyére és ott dekkol egész nap. Összeadva ez kb. fél ketrecnyi hely. Wink
A belinkelt kifutós szobai nyúlelhelyezés OK, de ha már itt vagyunk, és követjük a mondottakat, akkor ekkora terület sem elég a fiatal nyúl mozgásigényének kielégítésére, mert ahhoz, hogy szabadon rohangálhasson legalább 20x20 méteres terület kellene, ráadásul azt is biztosítani kellene neki, hogy ha akar, egyedül lehessen, ne találkozzon a másik nyulakkal, tehát ez a pár négyzetméteres terület is „állatkínzásnak” minősül… Persze ez egy baromság, mert ilyen alapon igen kevesen tarthatnának bármilyen állatot is.
Tehát maradjunk annyiban, amivel egyetértek, hogy minél nagyobb területen tartsuk a nyulat, de aki ketrecben tartja (és ez alatt azt értem, hogy akkor van csak bent, amikor muszáj, de amikor csak lehet, ki van engedve), azt se ítéljük el.
Az meg, hogy éppen nem akkor futkározhat, amikor akar, hanem amikor lehetősége van rá, abban van valami, DE a nyúl is, mint az ember is, megtanulja a napirendet, és hozzászokik, hogy mikor van lehetőség rohanni, pihenni, enni stb.
3: Az etetésről írt dolgok fundamentuma is igaz volt: a nyúl alapvetően fűevő állat, adjunk neki füvet, ha lehet, mert az az alapélelme. DE ne tekintsük a szénát, a tápokat és a többi élelmet sem isten ellen való véteknek. Méregnek nevezni ezeket kicsit túlzás és ezeket okolni minden nyúlbetegségért szintén erős volt. Az emésztés biológiai leírását kaotikusnak tartottam, volt amit nem is értettem belőle („Ráadásul olyan apró darabokra bomlik szét, mivel őrölve készül, amit a nyuszi emésztőrendszere kiválaszt és a vakbélbe küldi a vastagbél helyett, tehát nem bogyózza ki mindet, hanem jó nagy részét eltárolja a vakbélben, ameddig a baktériumok el nem tüntetik onnan. Ha minden nap kap egy kis tápot, annyi fog összegyűlni a vakbelében, hogy komoly bajokat okoz.”) Mi van?
Szintén egyedi jellemzőket kell figyelembe venni (ahogy már mondtuk sokszor ésszel él az ember) a nyúl táplálásánál is. Van egy alapgondolat, amire az élelmezés is fel van fűzve, de ezt hozzá kell igazítani a nyúl mindenkori igényeihez. És ez nagyon fontos, hogy a mindenkori, mert vannak olyan élethelyzetek, amikor bizony fel kell rúgni az elméleteket!
Nálunk most tavasszal pl. Tücsinek lett egy jó kis fogtályogja, ami miatt leadta a testsúlyának majdnem 50%-át. Ha hagyom és erőltetem, hogy utána csak szénát és füvet egyen (amit akkor éppen nem volt hajlandó megenni) már biztosan nem élne.
Bizony kapott jó kis energia dús ételeket: mazsolát, ropit, krékert, kenyeret, bármit, csak, hogy megmaradjon. Pont úgy, ahogy anno mindegyik nyulam, amikor betegek voltak. És eddig még mindegyik megmarad ilyenkor, míg fű mellett ebben nem lennék biztos.
Azt meg senki ne mondja nekem, hogy úgy eteti a nyulat, hogy CSAK füvet ad neki, mert az nem kivitelezhető az éghajlatunkon normál, elvárható emberi anyagi ráfordítás mellett.
Mindig megvan az a vitaalap, hogy a nyúl a természetben így meg úgy csinálna, DE nem a természetben él, hanem mellettünk. Mellesleg mutasson nekem valaki egy 7-8 éves nyulat a természetben, meg olyat is, aki télen friss füvet eszik és nem azt, ami éppen van (ázott széna, fakéreg, hullott levél, csoffadt fű stb.).
A véleményben pedig a megfoghatatlan hivatkozások is kicsit hiteltelenné és utópisztikussá teszik a dolgokat. (Sok helyen leszedik a fejed, ha például egyedül tartod a nyuszid. Sok helyen komolyan törvénybe vésték és büntetik, ha nincs fajtársa. Ugyanígy a méretek.. ha 3 négyzetméteren tartasz két törpenyuszit, már állatkínzónak számítasz egyes népek szemében.)
Az utópisztikust itt komolyan értem: a leírások alapján szerintem ma az országban kb. egy-két nyúl lehetne, akinek a megfelelő környezet biztosítva lenne… (Ha belegondolok, hogy pl. egy macska 2.5 hektáros territóriumot tartana fent, akkor hány macskatartó lehet elégedett a cicaelhelyezéssel?)
Összefoglalva a véleményemet az írásról: szintén egy olyan hozzászóló, aki sok értelmes dolgot leírt, de ezeket leminősíti azzal az empátiamentes és szűklátókörű nézettel, hogy azt hiszi, hogy CSAK az ő elgondolása lehet tökéletes, felhígítja a megfontolandó dolgokat olyan dolgokkal, amikkel nem kellene és az átadási stílus is hagy némi kívánnivalót maga után, amivel értelmetlenül belegázol sokak lelki világába.
Természetesen mi sem vagyunk tökéletesek, nem is mondjuk soha, hogy CSAK az a jó, amit mi állítunk, de szerintem megfelelő az a hozzáállásunk, hogy a tapasztalatainkat leírjuk, megosztjuk másokkal, néha homlokegyenest ellenkezőket állítva, de ezzel lehetőséget biztosítva az értelmes olvasóknak arra, hogy kiválasszák az ő élethelyzetüknek megfelelő dolgokat, megoldásokat a lehetőségek közül.
Kicsit szétszórt lett a hozzászólásom, ki is hagytam belőle dolgokat, mert már így is túlzottan hosszúnak tartom a hozzászólást egy olyan témában, amit már százszor kiveséztünk, megbeszéltünk. Különben meg az említett hiányzó/általam hibásnak vélt részekről szívesen olvasok, ha kapok róla linket, esetleg egy olyan weboldalt, ahol le van írva a jó nyúltartás, mivel a jó pap is holtig tanul, mi is fejlődőképesek vagyunk nyúltartás terén is.

-

PITE a szőrös szívű moderátor.