480 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 7 év 22 hét .

Ha beteg a fül.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 hét 15 óra .

Igen.
Bodza nyuszimnak 6 évesen volt egy fülgyulladása, melynek következményeként keletkezett a jobb füle alatt egy tályog, ami a bőr alatt felgyülemlett gennyel végződött.
Tekintve, hogy közzel egy évig ott volt, időzített bombaként, rászántuk magunkat a műtétre. (Előtte fontosabb volt azonban glaukóma miatt eltávolítani a jobb szemét, mert már őrjöngött a fájdalomtól Azzal is megjártuk a hadak útját, ez egy másik, nem rövid történet.)

A műtét tökéletesen sikerült, de kéthónap alatt sem tudtam felállítani. Crying Közben kapott valószínűleg egy stroke-ot is, így a műtétet követően 2 hónappal kénytelenek voltunk elengedni őt. Dramaqueen
Hosszú történet, míg idáig eljutottunk (3000 ml kényszeretetéses táp, 375 fecskendő gyógyszer, ebből itthon 21 antibiotikumos injekció, rengeteg álmatlan éjszaka, sírás stb.), de ma is azt gondolom, ez volt az egyetlen helyes döntés, más nem maradt, sajnos. :( (A boncolás minket igazolt, a belső fülben maradt egy bekövesedett genny darab, ez központi idegrendszeri sérülést okozott, amiből nem volt felépülés. Sad )

HA Pazár doki be merné vállalni nálatok a műtétet, (az Exopetben), és azt mondaná, van esély a felépülésre (többnyire hallójárat írtással műtik ezt a betegséget, de nagy fájdalommal jár, és hosszadalmas a felépülés), akkor esetleg belevágnék a dologba.
Ellenkező esetben nem hiszem.

Most is van 2 olyan nyuszigazdi ismerősöm is, aki ilyen bajjal kínlódik a nyuszijával.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Nefi
Nefi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 17 hét 2 nap .

Sziasztok!

Van itt valaki, akinek a nyusziját megműtötték a fülgyulladása miatt, vagy csak hallott ilyenről? Tapasztalatokra lennék kíváncsi, mert nálunk csak ideiglenesen lett jobb az 1 hónapos antibiotikumos kezeléstől és az ezt követő fülmosástól. Most megint csak a dobozban ül vagy fekszik egyfolytában, de azért érdekli mit kap. Tápot és kemény dolgokat nem nagyon rág már.
Most fájdalom csillapítón él, de nem tudom, hogy az segít-e már egyáltalán. Holnap viszem vissza az Exo-Petbe, de más nyuszigazdi véleményére is kíváncsi lennék, mert elég tanácstalan vagyok.
Nem nagyon akarom megműttetni így 10 évesen, de úgy érzem, még biztos van benne 1-2 év. Elég jól tartja magát ahhoz képest Smile

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 hét 15 óra .

Kinel voltatok?

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Tisziii
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 25 hét .

Na pénteken el is mentünk, a doki kimosta neki, valóban sok genny volt benne jó mélyen. Keddig napi 2x kellett mosnunk ugyanígy (Virbac Epiotic folyadékkal), délután pedig visszük vissza kontrollra. Azt mondta nem szeretne rögtön antibiotikumot adni neki, ha nem javul keddig, akkor mehetünk tovább, illetve, hogy nem vészes a fülgyulladása, és valószínűleg a kora miatt hajlamosabb a fertőzésekre már. Meglátjuk.. Smile Nyuszikám minden esetre hősiesen tűri a fülmasszázst, mosást, tisztítást.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 hét 15 óra .

Valószínűleg kilyukadt a dobhártyája, és a genny kifelé ürül.
Mindenképpen javasolnék egy látogatást kifejezetten egzotikus orvoshoz!!!! És minél előbb!

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Tisziii
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 25 hét .

Sziasztok!

Remélem van még itt aktív tag. Nyuszikám 7 éves, és mostanában észrevettem, hogy az egyik fülével van valami bibi. Lógó fülű a tapsim, és a füle közepe fele jelent meg gennynek kinéző folyadék, van hogy csak rászáradt réteg van a fülén, van olyan nap, hogy folyadék is van. Látszólag nincs meg a forrása, a “genny” is csak pici mennyiségű, nem látszik, hogy miből ered ez. Azt gondoltam, hogy esetleg felsértette belül a fülét a karmával, ezért bőrfertőtlenítő octenisepttel fújtunk bele párszor, de változás nem történt. Az étvágya, kedve jó, nem látszik rajta semmi, ma azt figyeltem meg, hogy többször rázta a fejét, vakarta a fülét, illetve a fejének, nyakának azt az oldalát és belenéztem a fülébe, egy apró piros pöttyöt láttam beljebb, nem gennyes, nem gyulladt, nem koszos, nincs benne semmi rendellenes, amit láthatnánk. Olvasgattam sokat, hogy mi lehet ez, arra jutottam, hogy atka vagy középfülgyulladás?! Bárkinek, bármi tapasztalat?
Vidékiek vagyunk, nyuszis orvos legközelebb egy órára van, így nem olyan egyszerű, főleg a mostani helyzetben! De most már mindenképpen szeretnék kezdeni valamit az üggyel, ne hogy nagy baj legyen.

Köszönöm, ha írtok! Smile

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 hét 15 óra .

A Surolan jó nyusziknak, de én eddig csak fülbe cseppentve hallottam alkalmazni. Ez persze nem jelenti az, hogy kívül nem használható....csak nem tudom mennyire hatásos.

Az tuti, amit nekünk adtak két hete, a Posatex, az kívülre is jó, mert Pankának elmulasztotta a gombás fertőzését.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Houdini
Houdini képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 év 20 hét .

Sziasztok!

Surolan cseppet "írtak fel" nyuszmusznak gombás fertőzés kezelésére, ami a füle külső oldalán jelentkezett. Van valakinek ezzel a készítménnyel kapcsolatos tapasztalata? Nyulakról nem mond semmit a tájékoztató, csak kutya, macska, tengerimalac...
Köszi előre is!

Menthetetlen nyulomán Loveshy Big smile

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 év 25 hét .

Szia!
Ciprofloxacint Mixi is kapott fülcseppben, meg ofloxacint is, azok is humán cseppek voltak.
Szívesen keresgéltem, egész nap gép előtt vagyok.
Szerintem jó döntés ez Nálatok, mert simán lehet, hogy Borisznak ez használ!
Nehéz dolog a nyuszikat kezelni úgy, hogy számukra kifejlesztett gyógyszer meg nem sok van és az adható antibiotikum száma se sok.
Majd írj, hogy mi a helyzet!

a.reka
a.reka képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 15 hét .

Köszi szépen Mixi,Tamassy:) a dokinknak elmondtam az aggályaimat ami a kortizont illeti,ő nem annyira osztozott ebben,de vegul megegyeztünk egy ciprofloxacin tartalmú humán fülcseppben,amit a medirabbit is jóváhagyott és a baci is érzékeny rá.Egyelőre ezt fogom tenni 6 napig,aztán majd meglátjuk.Ő nem egy nyulas doki (mert az itt nincs),de jóindulatú és általában a minél kevesebb vagy kevésbé durvább gyógyszerezés híve. Az injekcióra húzta az orrát,én meg egyelőre nem erőltettem,lássuk,mi lesz így. Amúgy jó tudni,hogy a posatex is jó alkalomadtán. Mixi,kösz a gyógyszertáras linket,nem figyeltem,hogy nem vagy bp-i,gondoltam kapásból tudsz egy helyet:) jó lesz ez nekünk.

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 év 25 hét .

Szia Réka!

Szerintem itt tudtok venni fültisztítót, de még telefonon is le akarom csekkolni, de kinyomtak az előbb:

http://www.vilmosallatpatika.hu/web/node/549

Ha túl rossz helyen van Nektek ide eljutni, keresek másikat!

Szerk.: Na úgy van itt, hogy a neten meg kell rendelni (a megrendelés menüpontban egy űrlap segítségével), személyes átvételt választani, aztán a patikában át lehet venni.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 hét 15 óra .

Réka! A Posatexet nyugpdtan használd!
Mi Pankának használjuk most gombás fertőzésre (A fülén van kint gomba, és nem csak nekünk vált be, hanem másnak is!!!
A Posatexben antibiotikum és gombaölő szer is van.
Ezért jó nekünk is.

kép

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 év 25 hét .

Mixi is jól volt, szerencsére sose durvult el annyira, de Ő mondjuk vakarja és rázza, ha már sok van neki benne. Nekünk a doki azt mondta, hogy a dobhártya nem hermetikusan zár és kívülről is bejuthat baci, ezért nem szabad kezeletlenül hagyni, ill. nálunk zavarja a Mixit, ez egyértelmű.
Szombathelyi vagyok, de szívesen kiderítem a jövő héten, hogy Bp-n hol tudsz ilyet venni. Majd megírom mire jutottam. Kíváncsi vagyok mit mond a dokitok!

a.reka
a.reka képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 év 15 hét .

Szia! Kösz a gyors választ:) Nekünk is tenyésztették ezt a bacit és állítólag érzékeny is arra a 2 szerre,amit írtam,csak engem is a szteroid tartalmuk ijeszt meg,mert nálunk nem komoly a dolog,vagyis étvágya rendben,kedve jó,nem is viszket neki,csak úgy van az a váladék. Én inkább azért kezelném,hogy nehogy rosszabbodjon. Holnap vagy hétfőn megyünk dokihoz és akkor előadom neki ezt az injekciós változatot. A fültisztítót meg tudjuk venni,mert megyünk Pestre 2 hét múlva. Ismersz esetleg egy "offline" állatpatikát ahol általában szokott lenni?

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 év 25 hét .

Szia!
Ha visszaolvasol láthatod, hogy nekünk aztán nyúlfülből kijut/kijutott.
Mixi staphilococcussal kezdte, azt kis is tudták tenyészteni. Arra a Dexoryl fülcsepp használ, de van benne szteroid, amire Mixi érzékeny volt, zihált tőle.Ez a hatóanyag, amit Mixi nem "bírt" a dexadreson. Viszont ez a fülcsepp sincs nyuszira törzskönyvezve, csak kutya/macska. Én már nem adnék neki ilyet, anno is leálltunk gyorsan vele, viszont tény, hogy napok alatt eltüntette a trutyit a füléből.
Személyes tapasztalatok alapján én enrofloxacyn injekcó kúrát javasolnék erre, min. 5 injekciót. Mixi ebből sokat kapott, nem lesz tőle baja, a bélflórát se gyilkolja, de azért Mixi Fibreplexet kapott folyamatosan.A staphilococcust tutira kiírtja. Sajnos a fülcseppek nyusziknál nem igen működnek, mivel nagyon hosszú és szűk a hallójárat, nem jut oda olyan mennyiségben ami hatásos lenne. Az injekció sokkal hatásosabb és gyorsabb.
Amit utána javasolnék az a következő fülmosó folyadék (nálunk lehet kapni az állatpatikában, ha nem tudod beszerezni írj privátban és segítek, veszek és küldök innen):
http://www.petdrogeria.hu/web/node/732
Mixinek sok-sok tortúra után most ezzel van itthon karban tartvaa a füle. Ha elkezdi sokat vakarni, akkor itthon ezzel feltöltjük a hallójáratot, masszírozzuk 1 percig a füle tövét, aztán kirázza.
Régebben emlékszem, hogy volt már Borisznak is fülzsír problémája. Innen ered ez a fertőzés is. Ha túl sok a zsír, akkor előbb-utóbb felülfertőződik. Sajnos ez a lógó fül miatt is van.
Szóval szerintem egy antibiotikum kúrával fel kellene számolni a staphilococcust, aztán ezzel a fülmosóval megelőzni a fertőzéseket. Ez a fülmosó "gyárilag" nyuszinak is való.
Ha még tudok segíteni írj!