NYÚL a mitológiában

NYÚL a mitológiában
(Részlet Temesvári Gabilla: Mitikus Állatok c. könyvéből.)

Az egyiptomi hieroglifákban a létezés fogalmának a megtestesítője. Az ókori Egyiptomban a periodikus újjászületés kapcsán Ozirisszel is összefüggésbe hozták.

A görög Aphrodité – szerelemistennő – kedves állata.

A régi zsidók a nyulat szaporasága miatt bujának, tisztátalannak tartották.

Az algonkin indiánok hite szerint a Nagy Nyúl az állat formájában megjelenő teremtő Isten. A Nagy Nyúl egyúttal a Föld létrehozója is. A történetek egy csoportjában a Nyúlnak testvére is van, a Farkas, akit azonban a gonosz szellemek elpusztítanak. Azóta létezik halál a földön. Manabozo a tüzet lopja el a gonoszoktól nyulacska formájában, s viszi el az embereknek a meleget. Az USA dél-keleti részén a nyúl találékony hős, sok mese központi figurája. Agyafúrtságával felülkerekedik embereken és nála erősebb állatokon. Jót tesz az emberekkel, elhozza a tüzet az óceánról.

A busmanok, mint sok más afrikai nép is, a halál kötelező érvényét azzal magyarázzák, hogy a megbízott állatok tévesen adtak át bizonyos égi üzenetet. A mítosz szerint a Hold először a teknősbékával, majd a nyúllal küldte az embereknek ezt az üzenetet: „Ó, emberek, ahogy én meghalok, és új életre ébredek, úgy haltok meg ti is, és ébredtek új életre.”
Mindkét állat elfelejtette útközben az üzenetet, a nyúl azonban gyáva volt ahhoz, hogy visszamenjen, mint a teknősbéka, és bevallja ezt a Holdnak. Így tévesen a következőket mondotta az embereknek: „Ó, emberek, ti meghaltok, de örökre haltok meg.” Utóbb megérkezett másodszor is a teknősbéka, s azt mondta, hogy a nyúl hazudik, mire az emberek dühükben követ dobtak rá; azóta hasított a nyúl ajka.

Egyes kultúrákban magát a Holdat is nyúlnak tekintik. Sok régi kultúrában volt a nyúl „holdbéli állat”, mert a telihold tányérján látható sötét foltok ugró nyúlra emlékeztetnek. Így volt ez az aztékoknál is, akik a húsz napszimbólum közül a nyolcadikat szerencsés jelnek tartották, itt U alakú Hold-jelben ábrázolták a nyulat.

A nyúl a kínaiak legjellemzőbb mitikus állata, szerintük a Holdon egy fehér jáde-nyúl életelixírt keverget, illetve fahéjdarabokat tör össze egy mozsárban, így a nyúl a hosszú élet szimbólumának számított.

A kínai asztrológiában a Nyúl az állatöv negyedik jegye, méghozzá a legszerencsésebb. Aki a Nyúl jegyében született, az a Hold energiáit birtokolja. Érzékenyek, van tehetségük a művészetekhez, törekvők, erényesek. A Nyúl évei az 1951, 1963, 1975, 1987, 1999, 2011 …

A Nyúl jegyében születettek legjobb, kitűnő napja a csütörtök, jó napjuk a szombat, és rossz napjuk várható pénteken. Kínában az olyan kép, amelyen hat fiú vesz körül egy nyúlfejű embert, holdünnepi kívánságot fejez ki: a család gyermekei békésen emelkedjenek magas méltóságokba.

A Nyúl-Hold kapcsolatra érdekes kínai legendát találtam. E szerint élt egy híres harcos, a „Mennyei Íjász”. A császáránál nagy érdemeket szerzett, például amikor egy napon egyszerre tíz Nap kelt fel, és iszonyú forróság támadt, a „Mennyei Íjász” megkereste a baj forrását, amely kilenc hatalmas madártól származott, akik forró lángokat, tűzgömböket lövelltek az égre. Őket lenyilazta, a madarak sziklákká változtak. A Mennyei Íjász a vízszellem húgát vette feleségül. Egyszer találkozott a halhatatlanság istennőjével, aki egy kis edényben csodaelixírt adott neki, amitől halhatatlan lesz, és repülni is tud. Az edénykét eldugta otthon, és eltávozott. Felesége – a vízszellem húga – furcsa fényt látott otthon és érdekes illatot is érzett. Megtalálta az edénykét, és megette az elixírt. Ettől aztán csak repült, repült, és úgy tűnt neki, hogy az űrben van, és csak ragyogó csillagokat lát maga körül. Erre megijedt, és félelmében kihányta a varázsszert, erre kicsiny fehér házinyúl lett belőle, akinek egész teste ragyogott, ő lett az ősanyag nőnemű része, mindenféle lét őse, a jin. Belőle alakult ki az űrben a Hold. Férje a Mennyei Íjász lett a Nap, a férfi őserő, a jang.

A nyúl szerepel a japán legendákban is, a sinto orvoslás istenének segítőjeként.

Európában találkozhatunk olyan ábrázolásokkal, amelyeken három nyúl egy körben helyezkedik el, fülük háromszöget alkot. Utalhatnak a Szentháromságra, és a gyorsan futó időre is, amely sebesen végzi körforgását.

Ibéria szimbólumállata volt.

Hermész, az istenek hírnöke helyezte fel a nyulat az égre. Csillagképe az Orion alatt látható.

A pszichológiai szimbólumkutatók szemében sem a nyúl félénksége, sem a gyorsasága nem tűnik fontosnak, inkább gyors szaporodása révén a tüzes szexualitás szimbólumát látják benne.