Hiányszakma Magyarországon

Az orvosok, az ápolónők és a pincérek után újabb fontos szakmában okoz óriási problémákat a munkaerő hiánya. Hogy melyik Magyarországon ma a legkeresettebb szakma? Mutatjuk.
Miközben az orvosok és az egészségügyi dolgozók elvándorlásáról számtalan cikk látott napvilágot, és mindenki tapasztalhatja a nehézségeket, amikor orvoshoz fordul, újabb problémákkal szembesül a munkaerőpiac.
Manapság még az egészségügynél is nagyobb a hiány az állatgondozásban. A súlyos munkaerőhiánnyal pedig leginkább azok találkoznak, akik épp mostanság bíznák szeretteiket tapasztalattal rendelkező állatgondozóra. És egyre többen kényszerülnek hosszas várakozásra hiszen az piaci bum hatására óriásira nőtt a szakemberek iránti kereslet.
A kamara szerint ötven éve nem tapasztalt munkaerőhiánnyal küzd az ágazat. A fiatalok inkább külföldre szerződnek, a tapasztalatszerzést követően pedig csak nagyon kevesen térnek haza, a hatvan felettiek többsége nyugdíjba vonult a sűrű jogszabályváltozás miatt. A még itt maradt állatgondozókat a az állami beruházások feléledése nyomán hirtelen elárasztották a megbízások.
Az Európa legalacsonyabb díjáért dolgozó magyar gondozók egyelőre nem emelték áraikat, nem úgy, mint az orvosok vagy állatorvosok vagy az egyre drágábban leszerződtethető magénklinikák. Az állatgondozási költségek máris elindultak felfelé, és nem tudni, hol állnak meg.
A ... /moderátor által törölt reklám/ állásgyűjtő portál felmérései szerint az utóbbi 5 évben rohamosan nőtt az állatgondozóknak szóló állások száma. Míg 2012-ben összesen mintegy 150 ilyen állást hirdettek oldalukon, addig mára ez a szám a többszörösére nőtt. Jelenleg közel 1500 gondozói állás közül válogathatnak látogatóik.
Folyamatosan nő a külföldi állásajánlatok száma is, a legtöbb állatgondozót Németországba, Ausztriába és Csehországba keresik.
Sajnos a tendencia továbbra sem Magyarországnak kedvez, egyre több szakember vállal munkát külföldön. Természetesen ebben szerepet játszik a bérezés különbsége, illetve a munkaadó által biztosított feltételek is.
Bízunk abban, hogy ez az arány az elkövetkező években változni fog és egyre több képzett szakember fog itthon maradni.