1476 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 6 év 15 hét .

Nyúlfogbetegségek.

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 hét 1 nap .

Szerencsére eszembe sem jutott lecserélni a Taksonyi rendelőt! Pedig amúgy az ExoPet közelebb lenne, de én nem fogok orvost váltani, hiszen már jól ismeri a nyuszimat és benne bízok meg a legjobban! Az ExoPetet állandóan ajánlgatják hogy ők a legjobbak és mindenki oda menjen a nyuszijával. Én el is hiszem, hogy ők is nagyon jók, de azt nem gondoltam soha hogy a mi orvosunknál jobbak! Nyilván mindenhol előfordult már olyan, hogy egy állatot nem tudtak megmenteni, egyikük sem csodatevő, viszont én tudom azt, hogy ha a mi orvosunk keze alatt történne valami a nyuszimmal, az nem az orvos hibája lenne, hanem akkor olyan állapotban volt, amiből már nem lehetett segíteni rajta. Szóval én mindenképp ragaszkodom a Tüskevárhoz! :)Következő hónapban viszem, remélem nem kell a fogait csiszolni, de ha mégis azért az altatástól félek, pedig már ivartalanították is és akkor semmi probléma nem volt.

Budai Rita

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 nap 16 óra .

Szuper, Taksonyt ne cseréld le! Az egyik legjobb hely most! Headbang
(Az ExoPetet viszont most nem javaslom...valami igencsak elromlott náluk, lehet agyon vannak terhelve. Mostanában sok hibát vétenek...)
Ami még szóba jöhet, az a FocusVet, a Murmuczok, és Pestimre Marsi Ági doktornénivel.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 hét 1 nap .

Köszönöm a választ. Szerencsére nem fogyott, viszont a melegre, meg a mostanában fennálló időjárás változásokra és időnként erre a nyomott időre én is gyanakodtam. Lehet az is befolyásolja valamennyire. Ráadásul tényleg inkább csak este kezd el jobban enni. Reggel még eszeget, utána elmegy aludni, aztán mikor nagyon meleg van, vagy nagyon esős, rossz idő, akkor csak este kezd el eszegetni, addig tényleg sokat pihen.
De a gázos altatás előtti szuri az nem valamilyen nyugtató injekció?
Pesten lakok, viszont mikor nyuszim lett még Szigethalmon laktunk, ezért Taksonyban, a Tüskevár Állatorvosi Rendelőbe járunk, csak jó tapasztalatom volt eddig, három és fél éves a nyuszi és ivartalanítást is ott végezték, szóval már volt altatva, akkor jól viselte, még csak kis gond sem volt, és a rendelővel is teljesen meg vagyok elégedve. Viszont a fogai idáig szépek voltak, és csak amiatt kérdezem, hogy legyen valami fogalmam arról, hogy mire számíthatok ilyen esetben, de az orvosunkban teljes mértékig megbízok, hiszen egzotikus és ott is gázzal altatnak.

Budai Rita

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 nap 16 óra .

A fogak állapotában bekövetkezett változásokra főleg akkor kell gyanakodni, ha ugyanazon etetés mellett a nyúl lassan, de biztosan elkezd fogyni.
nem minden doki ért a nyúlhoz, különösen nem a fogaik csiszolásához.

Az étvágytalanság a nagy melegtől is előfordulhat. Ilyenkor sokkal szívesebben fogyasztják a nyuszik is a friss füvet, a széna helyett, a táp helyett a szénát, és többet is isznak. Enni is inkább éjjel, a hűvösebb időszakban esznek.

A gázos altatást is - az elején - szurival kezdik. Ugyanis ha a nyuszi megérezné az altató gáz szagát, attól ideges lenne, és már nem lehetne bealtatni. A szuri után teszik rá a maszkot az altatógázzal - ami többnyire isofluran.

Nem mindegy hová viszed!!! Ha megírod hol laktok, segítek az orvos választásban.

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 8 óra 39 perc .

Csiszolásnál nem szoktak altatni, mert nem indokolja, csak az elborultan extrém eseteket.

-
Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 hét 1 nap .

De a fogcsiszolásnál bódítják csak? Mindenhol ugyanúgy végzik, vagy van olyan orvos aki altatja?

Budai Rita

PITE
PITE képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 8 óra 39 perc .

A csiszolás nem veszélyes egyáltalán, sokan sokszor kell csinálják sajnos... Az altatásnál gázzal v. injekcióval teljesen elaltatják a nyulat, ebben van (vállalható, ésszerű) rizikó, mert előfordulhat, hogy nem ébred fel többet, míg a bódításnál csak annyit kap, amitől megnyugszik, nem mocorog annyit, mint éberen, de nem alszik el.

-
Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 hét 1 nap .

Nyuszimnak lehetséges, hogy fogproblémája van, nem túl jó az étvágya, valamelyik nap visszük orvoshoz. Eszik még, igazából a melegek és a változékony idő miatt napközben szinte egész nap pihent, aludt, és nem evett, de este felé megjött az étvágya, sokat is evett. Igazából tegnap estére vártam volna, hogy sokat fog enni, és evett is de azért nem annyit mint előző napokban. Szóval meg kell nézetni. Ráadásul a sárgább szálakat is szerette a szénákban, viszont mostanában azokat nem eszi, csak a szép zöldet. Nem tudom ez esetleg nem a foga miatt volt-e. A kérdésem az lenne, ha csiszolni kell majd a fogait, az a beavatkozás mennyire veszélyes? Úgy tudom, hogy nem altatják, csak bódítják, de nem tudom pontosan mi a különbség a kettő között?

Budai Rita

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 hét 1 nap .

Köszönöm már jól vagyunk. Már nem nyammog, csak mosakodás után, de azt eddig is csinálta. Szénát szépen eszi. Lehet hogy valami bele volt akadva a fogába, nem tudom, de már elmúlt neki. Remélem továbbra is minden rendben lesz, mivel hosszú hétvége jön, ilyenkor nem túl szerencsés ha történik valami.

Budai Rita

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 nap 16 óra .

Kizárt, hogy ennyi idő alatt túlnőjön a foga.
Én inkább arra tippelek, hogy egy szénaszál beakadt a fogai közé, és azon nyammogott.
Azóta hogy vagytok?

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 3 hét 1 nap .

Sziasztok. Tegnap késő délután vettem észre, hogy a nyuszim nyammog. Ezt olyankor szokta csinálni mikor mosakszik és sok szőr kerül a szájába, most is elkezdett nagyon vedleni, de tegnap nem mosakodás után csinálta, hanem csak úgy. Szénát is keveset evett, a tápjából is hagyott, a Bunny szárított növényeket ette. Viszont az érdekes, hogy ez hirtelen alakult ki, előtte semmiféle jele nem volt, hogy valami baj lenne a fogával, még előtte is a szénájában talált nagyon vastag szárat simán megette. Múlt hét szerdán kapta meg a Nobivac oltását, ott nézték a fogát is - persze nem altatásban - és nagyon szépnek találták, idáig mindig szépek voltak a fogai, soha semmilyen probléma nem volt vele. Reggel szénázott is, tápot is evett, most alszik, reggeltől délután négyig vagy ötig is szokott aludni, tehát ez természetes nála. Most figyelni fogom, de nagyon megijedtem. Létezik hogy a fogtúlnövés ilyen hirtelen alakul ki? Vagy esetleg valami meg is sérthette a száját? Esetleg szőr maradhatott a szájában? Most nem nyammog olyan sokat, de azt mindig is csinálta mosakodás után. Ha nem változik akkor jövő hétre kérek időpontot minél hamarabb. A szeme nem könnyezik, nyála sem folyik. Ha esetleg mégiscsak fogtúlnövése lenne és megcsinálják neki, az a beavatkozás mennyire veszélyes? Ha jó orvoshoz viszem, akkor kicsi az altatás kockázata? Mennyire fordulhat elő hogy esetleg nem ébred fel? Segítségeteket előre is köszönöm.

Budai Rita

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 nap 16 óra .

A Hungiban Gina szuper jó doki, vele konzultálj, maximálisan bízhatsz benne. Smile

Update. 2019.04.23.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157333496387272&set=a.10151491...<

"Kedves Mindenki, foglalhattok időpontot május 2-től Taksonyba (Tüskevár rendelő) hozzánk itt: 20 390 7875.
Az én rendelési napjaim a csütörtök és a vasárnap lesznek, reggel nyolctól indul a buli Smile
Ez még próbaüzem, úgy módosítjuk ahogy látjuk mi jó mindenkinek. A köztes napok időpontjaira keressétek nyugodtan a Tüskevár rendelőt és jelentkezzetek be hozzájuk, ha úgy jobb Nektek.
(Btw ez a saját számom, ne legyetek mérgesek ha nem egy cuki recis veszi fel két csörgés után, hanem én Smile ...ha nem veszem fel, akkor igyekszem visszacsörögni mielőbb) – itt: Tüskevár Állatorvosi Rendelő."

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Danijéla
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 15 hét .

Nagyon sajnálom a nyuszidat :( viszont szép kort élt meg, biztosan nagyon jó gazdija voltál.

Én igazából abban bízom, hogy mivel nagyon sokat rág most és rengeteget szénázik is, így megszűnik ez a probléma. Neki még ősszel az egyik alsó metszőfoga elég mélyen kitört, fogalmam nincsen, hogy hogyan. És amiatt, hogy csak az egyik alsó volt meg sokáig, szerintem így történhetett, hogy a hiányzó feletti fog túlnőtt. Szóval nagyon remélem, hogy most egyenletesen fognak kopni. Annyi rág, hogy lehetetlen, hogy ne tudja koptatni megfelelően....

De ha mégsem, és újra igazítani kell a metszőket, akkor ha jól értem, nem is mindig kell bebódítani, mert a Hungarovetben van éber állapotban is erre megoldás? Nem értem, hogy ez az Exopetben miért nem merült fel, mint opció. Bár oké, nyilván először a hátsók állapotában sem lehettünk biztosak, azokat meg csak bódításban tudja megnézni jól.

Máshol még nem is voltam vele (sem a malackával), csak az Exoban. Figyelem most folyamatosan a metszőfogait és ha para lenne, akkor megyünk a Hungarovetbe.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 2 nap 16 óra .

Hááát...
Ha visszalapozol ebben a topikban, látszanak a "nyomaim", hogy néhai Panka nyuszimnak 74 metsző csiszolása volt. Ebből két alkalommal altatásban az őrlőket is csiszolni kellett.
Neki valamilyen-bizonyára mechankiai, külső -behatásra megcserélődtek a metszői, bulldog harapása lett. Ekkor 3,5 éves volt...
Mikor ez történt, még nem volt divat a metszők kiműtése. (Pankát 1 hónappal a 9.szülinapja előtt voltunk kénytelenek elengedni. Sad )

Szerintem ez lenne a vélgleges és tartrós megloldás. Ha az őrlőkkel nincs gond, akkor szerintem érdemes lenne rajta elgondolkoznotok.
Én erre a Hungarovet rendelőt javasolnám. Gina az egyik legjobb fogász!

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Danijéla
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 15 hét .

Sziasztok,

Elég nagy dilemmával fordulok hozzátok. Orvost megjártuk, tenyészői vélemények kikérve, jelenleg mindenki mást mond...
Vagy egy 4 éves nyuszim, ivartalanított nőstény. Eddig semmi problémája nem volt, rendszeres kontrollok, minőségi kaja, minden...ezért is vagyok most nagyon tanácstalan és kétségbeesett.

Az a helyzet, hogy két hete azt vettem észre, hogy lassabban eszik (bogyó, minden van még... gyanú, hogy fogprobléma, beigazolódott. (volt állandó fogcsiszolásra szoruló malackám...). Már magam előtt láttam a mesterséges etetéssel, a folyamatos csiszolásokkal járó tortúrát, a tályog esélyét. Nme is értem, mert a genetikai problémák korábban kijönnek...

Az Exopetben voltunk most is, ahol kiderült bódításban, hogy a hátsó fogaival szerencsére semmi gond, csak az elsők közül az egyik felső nőtt fura irányba és ezért hosszabb volt a normálisnál. A doktornő lecsiszolta, minden rendben volt. Két héttel a beavatkozás után a világ összes grainless fogkoptatója bent van a ketrecében, a tuti széna előtte...szerencsére elég rendesen húzza befelé, és nagy mennyiséget eszik (Completet kicsit visszavettem, hogy inkább széna legyen a túlnyomó).

A doktornő szerint ez visszatérő probléma lesz, mert nem jól kopik, rossz szögben áll. Okjé, eddig nem volt gond. Mondjuk ezt serm akarom elfogadni, de tegyük fel, hogy így lesz...az állandó bódítás, még ha csak az első fogakat érinti is, túl nagy tortúra neki.

Állítólag van olyan doki, aki nem bódítja, hanem éber állapotban igazítja, állítólag a Család utcai így csinálja. Tegyük fel, hogy tényleg rendszeresen kell igazítani a fogát. Akkor melyik megoldás? A bódítós, vagy az éber?

Nagyon köszi! Smile

-