1468 hozzászólás [Utolsó beküldés]
Törpenyúl klub
Törpenyúl klub képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 6 év 6 hét .

Nyúlfogbetegségek.

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 8 hét 1 nap .

Köszönöm már jól vagyunk. Már nem nyammog, csak mosakodás után, de azt eddig is csinálta. Szénát szépen eszi. Lehet hogy valami bele volt akadva a fogába, nem tudom, de már elmúlt neki. Remélem továbbra is minden rendben lesz, mivel hosszú hétvége jön, ilyenkor nem túl szerencsés ha történik valami.

Budai Rita

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 15 óra .

Kizárt, hogy ennyi idő alatt túlnőjön a foga.
Én inkább arra tippelek, hogy egy szénaszál beakadt a fogai közé, és azon nyammogott.
Azóta hogy vagytok?

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Budai Rita
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 8 hét 1 nap .

Sziasztok. Tegnap késő délután vettem észre, hogy a nyuszim nyammog. Ezt olyankor szokta csinálni mikor mosakszik és sok szőr kerül a szájába, most is elkezdett nagyon vedleni, de tegnap nem mosakodás után csinálta, hanem csak úgy. Szénát is keveset evett, a tápjából is hagyott, a Bunny szárított növényeket ette. Viszont az érdekes, hogy ez hirtelen alakult ki, előtte semmiféle jele nem volt, hogy valami baj lenne a fogával, még előtte is a szénájában talált nagyon vastag szárat simán megette. Múlt hét szerdán kapta meg a Nobivac oltását, ott nézték a fogát is - persze nem altatásban - és nagyon szépnek találták, idáig mindig szépek voltak a fogai, soha semmilyen probléma nem volt vele. Reggel szénázott is, tápot is evett, most alszik, reggeltől délután négyig vagy ötig is szokott aludni, tehát ez természetes nála. Most figyelni fogom, de nagyon megijedtem. Létezik hogy a fogtúlnövés ilyen hirtelen alakul ki? Vagy esetleg valami meg is sérthette a száját? Esetleg szőr maradhatott a szájában? Most nem nyammog olyan sokat, de azt mindig is csinálta mosakodás után. Ha nem változik akkor jövő hétre kérek időpontot minél hamarabb. A szeme nem könnyezik, nyála sem folyik. Ha esetleg mégiscsak fogtúlnövése lenne és megcsinálják neki, az a beavatkozás mennyire veszélyes? Ha jó orvoshoz viszem, akkor kicsi az altatás kockázata? Mennyire fordulhat elő hogy esetleg nem ébred fel? Segítségeteket előre is köszönöm.

Budai Rita

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 15 óra .

A Hungiban Gina szuper jó doki, vele konzultálj, maximálisan bízhatsz benne. Smile

Update. 2019.04.23.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10157333496387272&set=a.10151491...<

"Kedves Mindenki, foglalhattok időpontot május 2-től Taksonyba (Tüskevár rendelő) hozzánk itt: 20 390 7875.
Az én rendelési napjaim a csütörtök és a vasárnap lesznek, reggel nyolctól indul a buli Smile
Ez még próbaüzem, úgy módosítjuk ahogy látjuk mi jó mindenkinek. A köztes napok időpontjaira keressétek nyugodtan a Tüskevár rendelőt és jelentkezzetek be hozzájuk, ha úgy jobb Nektek.
(Btw ez a saját számom, ne legyetek mérgesek ha nem egy cuki recis veszi fel két csörgés után, hanem én Smile ...ha nem veszem fel, akkor igyekszem visszacsörögni mielőbb) – itt: Tüskevár Állatorvosi Rendelő."

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Danijéla
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 6 hét .

Nagyon sajnálom a nyuszidat :( viszont szép kort élt meg, biztosan nagyon jó gazdija voltál.

Én igazából abban bízom, hogy mivel nagyon sokat rág most és rengeteget szénázik is, így megszűnik ez a probléma. Neki még ősszel az egyik alsó metszőfoga elég mélyen kitört, fogalmam nincsen, hogy hogyan. És amiatt, hogy csak az egyik alsó volt meg sokáig, szerintem így történhetett, hogy a hiányzó feletti fog túlnőtt. Szóval nagyon remélem, hogy most egyenletesen fognak kopni. Annyi rág, hogy lehetetlen, hogy ne tudja koptatni megfelelően....

De ha mégsem, és újra igazítani kell a metszőket, akkor ha jól értem, nem is mindig kell bebódítani, mert a Hungarovetben van éber állapotban is erre megoldás? Nem értem, hogy ez az Exopetben miért nem merült fel, mint opció. Bár oké, nyilván először a hátsók állapotában sem lehettünk biztosak, azokat meg csak bódításban tudja megnézni jól.

Máshol még nem is voltam vele (sem a malackával), csak az Exoban. Figyelem most folyamatosan a metszőfogait és ha para lenne, akkor megyünk a Hungarovetbe.

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 15 óra .

Hááát...
Ha visszalapozol ebben a topikban, látszanak a "nyomaim", hogy néhai Panka nyuszimnak 74 metsző csiszolása volt. Ebből két alkalommal altatásban az őrlőket is csiszolni kellett.
Neki valamilyen-bizonyára mechankiai, külső -behatásra megcserélődtek a metszői, bulldog harapása lett. Ekkor 3,5 éves volt...
Mikor ez történt, még nem volt divat a metszők kiműtése. (Pankát 1 hónappal a 9.szülinapja előtt voltunk kénytelenek elengedni. Sad )

Szerintem ez lenne a vélgleges és tartrós megloldás. Ha az őrlőkkel nincs gond, akkor szerintem érdemes lenne rajta elgondolkoznotok.
Én erre a Hungarovet rendelőt javasolnám. Gina az egyik legjobb fogász!

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Danijéla
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 6 hét .

Sziasztok,

Elég nagy dilemmával fordulok hozzátok. Orvost megjártuk, tenyészői vélemények kikérve, jelenleg mindenki mást mond...
Vagy egy 4 éves nyuszim, ivartalanított nőstény. Eddig semmi problémája nem volt, rendszeres kontrollok, minőségi kaja, minden...ezért is vagyok most nagyon tanácstalan és kétségbeesett.

Az a helyzet, hogy két hete azt vettem észre, hogy lassabban eszik (bogyó, minden van még... gyanú, hogy fogprobléma, beigazolódott. (volt állandó fogcsiszolásra szoruló malackám...). Már magam előtt láttam a mesterséges etetéssel, a folyamatos csiszolásokkal járó tortúrát, a tályog esélyét. Nme is értem, mert a genetikai problémák korábban kijönnek...

Az Exopetben voltunk most is, ahol kiderült bódításban, hogy a hátsó fogaival szerencsére semmi gond, csak az elsők közül az egyik felső nőtt fura irányba és ezért hosszabb volt a normálisnál. A doktornő lecsiszolta, minden rendben volt. Két héttel a beavatkozás után a világ összes grainless fogkoptatója bent van a ketrecében, a tuti széna előtte...szerencsére elég rendesen húzza befelé, és nagy mennyiséget eszik (Completet kicsit visszavettem, hogy inkább széna legyen a túlnyomó).

A doktornő szerint ez visszatérő probléma lesz, mert nem jól kopik, rossz szögben áll. Okjé, eddig nem volt gond. Mondjuk ezt serm akarom elfogadni, de tegyük fel, hogy így lesz...az állandó bódítás, még ha csak az első fogakat érinti is, túl nagy tortúra neki.

Állítólag van olyan doki, aki nem bódítja, hanem éber állapotban igazítja, állítólag a Család utcai így csinálja. Tegyük fel, hogy tényleg rendszeresen kell igazítani a fogát. Akkor melyik megoldás? A bódítós, vagy az éber?

Nagyon köszi! Smile

-

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 9 hét .

Megnéztem amit belinkeltél, és a kép is elég sokkoló. Én annyit bőgök csupán emiatt, hogy látom ezt a sok szerencsétlen, ártatlan állatot a neten.....Nem tudom ismered-e az Összeomlás című filmet, Michael Douglas a főszereplője. Na egyszer majd én is úgy járok és kő kövön nem marad....

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 15 óra .

Lenne helyette több, másik...Sajnos... Dramaqueen

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 15 óra .

A nő ismerős nyulas körökben... Duh Nemcsak a Vörösmarty téren, hanem a Deákon is kéreget. Rendszeresen.
Wtf
kép
Egyébként tagja a Nyúltenyésztők fajtaklubjának, és "tenyészete " van az Alföldön... (Tehát a nevét is tudjuk)

A múltkor kitárgyaltuk a FB-on...HA érdekel, és látod, itt vannak a linkek.
https://www.facebook.com/berni.kaslik/posts/10204926540801175?hc_locatio...
https://www.facebook.com/groups/1311648408854982/permalink/2085292464823...

Tenni ellene túll sokat tenni nem lehet, illetve egyetlen dolgot (ami az egyik hsz-ban is ott van: "Kérek mindenkit, hogy ha állatkínzást tapasztal, akkor ott a helyszínen, élőben hívjon rendőrt, és tegyen feljelentést. Ez mindannyiunk állampolgári kötelessége, és ne mutogasson olyanokra, akik messze vannak, hogy nem tesznek semmit.
Az állatmentő szervezetek nem feljelentős szervezetek. Ez ÁLLAMPOLGÁRI JOG és KÖTELESSÉG! Azaz a magánember, a szemtanú teheti meg."

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 9 hét .

Én elmennék Veled, ha pesti lennék, az tuti. Meg lehet elvenném még a nyuszit is tőle, ha bepörögnék. Persze biztos nekem lenne belőle bajom. Szörnyű, hogy senki nem intézkedik, akinek joga lenne hozzá. Sajnos fogalmam sincs, hogy az állatvédőkön kívül kihez lehetne fordulni.

crazy
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 35 hét .

Sziasztok!

Ne haragudjatok, hogy ide írom, nem jutott jobb az eszembe. Segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy nő elég gyakran a Vörösmarty téren a nyulát kínálja fel simogatásra, persze pénzért. A nyuszi egy kartondoboz tetején gubbaszt, tömeg és hangzavar veszi körül, idegenek, főleg gyerekek fogdossák. Szerintem ez közelíti az állatkínzás fogalmát és mint ahogy a húsvéti nyúltapizó rémületektől is idegenkedem, szerintem ezt se kéne hagyni. Ma elég csúnyán összevesztem a nővel, azt állítja magáról, hogy nyúlmenhelye van és arra gyűjti a pénzt, de őszintén szólva inkább úgy nézett ki, mint aki magára költi, amit így megkeres. Rendesen megszorította a karomat, amikor próbáltam leszedni a "nyuszisimogató menhely" feliratot a kartondobozáról, elküldött mindenhova meg különböző sztorit felhozott, hogy ő ezt miért csinálja, csak hogy igazából ő tűnjön áldozatnak. Közben a tömeg (a videózáson kívül) az én oldalamra állt. Korábban már én is hívtam őket, egy hölgy ,most is felhívta az állatvédőket, a nyulas hölgyet elvileg többször megbüntették a közteresek, mégis mindig visszajön, az állatvédők semmit, de semmit nem tesznek. Nem tudom mi tévő legyek, csak dühít a helyzet, hogy ezt kell "engedni". Ha van esetleg köztetek még valaki, aki ezt ellenzi ezt, akkor kimehetnénk együtt egy békés "tüntetésre"..akár csak annyi, hogy körbeálljuk őt és nem megy neki az üzlet és hátha letesz erről..Mit gondoltok erről?

tamassy
tamassy képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 4 nap 15 óra .

Nem tudom kihez jártok Debrecenben, de ők a legjobbak ott. Degusok is járnak fogbajjal hozzájuk, meg tengerimalacok.
(Az orvos ajánló listában fent vannak):http://www.torpenyul.hu/content/nyulas-orvosok-0
Vezér Állategészségügyi Centrum
dr.Rideg Ádám
4032 Debrecen, Szikes u. 6.,
dr. Bodó Zsuzsanna Tel.: 52/485-203
Sürgősségi ügyelet: 30/384-06-45
http://www.allatdoki.hu/
Rendelésii idő: H-P.: 9.00-19.00, Szo.: 9.00-12.00, V.: 15.00-17.00

Esetleg még Felsőzsolcára tudod felvinni, ott ők a legjobbak: (Ők is fent vannak az orvos ajánlati listánkon)
Felsőzsolca Állatorvosi Rendelőben ifj. Dr. Zwillinger András Dr. Kiss Anita orvosokhoz bátran vihetitekk a nyuszikat, ivartalanításban is otthon vannak!
Rendelési idő
Hétfőtől szombatig, délelőtt:9-12
Hétfőtől péntekig, délután:15-19
Vasárnap nincs rendelés.

Rajtuk kívül csak Budapesten vannak fogspecialista dokik. (Hungarovet, Exopet, FocusVet, Felicavet) őket is megtalálod az orvos ajánlati listánkon.

Az általad írt "vetfog"-ról még soha nem hallottam...

Milyen antibiotikumot írtak neki, És hol jártatok?

"Nyúl nélkül lehet élni, csak nem érdemes!"

Mixi
Mixi képe
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 9 hét .

Sajnos nem. Debrecenből még Pest is nagyon messze van, nemhogy Sopron. Ha Pestre felvinnéd, csak ott tudok, amiket írtam.

Atis
Felhasználó offline. Utolsó belépés óta eltelt idő 1 év 38 hét .

Köszönöm, mi Debrecenben lakunk Sopron messze van sajna. Esetleg erre nem hallottál valakit?